6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:31
No menu items!

Croația poate adera la UE în iulie, dar aşteaptă ca Germania şi Danemarca să ratifice tratatul

spot_img

Croația poate adera la UE în iulie, dar aşteaptă ca Germania şi Danemarca să ratifice tratatul

Croația este pe cale să devină cel de-al 28-lea stat membru la 1 iulie, au afirmat deputații europeni în ultima rezoluție înainte de data aderării. Textul evidențiază soliditatea democrației croate, economia socială de piață și capacitatea de a-și respecta obligațiile de membru. Deputații au cerut ultimelor două state membre, Germania şi Danemarca, care nu au ratificat aderarea Croației să o facă fără întârziere.

Croația nu poate adera la UE până când tratatul de aderare nu este ratificat de toate statele membre. Până acum, 25 de state membre au definitivat procesul de ratificare. Parlamentul și-a dat acordul pentru aderarea Croației încă de la 1 decembrie 2011.

„Aventura Croației pe drumul integrării europene – implicând transformări în toate domeniile politicilor publice – se apropie de final. Aderarea Croației va face Uniunea mai puternică și mai sigură”, a spus Libor Rouček (S&D, CZ), raportorul pentru Croația. „Succesul Croației dă un semnal încurajator altor state candidate și aspirante din regiune”.

Doar acțiuni continue și susținute în politicile publice vor putea aduce cetățenilor croați toate beneficiile aderării, au spus deputații, subliniind că eforturile de reformă și consensul trebuie să fie păstrate și după aderare, acesta fiind un pas înainte pentru modernizarea țării. Deputații au cerut mai multe reforme structurale pentru a stimula creșterea economică și a revigora piața muncii.

Croația ar trebui să aibă un rol activ în procesul de stabilizare și de integrare europeană în Balcanii de Vest și ar trebui să împărtășească experiența sa din procesul aderării cu alte țări, au adăugat deputații.

Chestiunile bilaterale nu trebuie folosite pentru a împiedica procesul de aderare a țărilor candidate. Deputații au cerut Croației să se implice activ împreună cu vecinii săi în rezolvarea chestiunile bilaterale. Deputații au salutat progresele făcute de Croația și Serbia pentru îmbunătățirea relațiilor lor, precum și Memorandumul de înțelegere cu Slovenia pentru soluționarea cazului Ljubljanska Banka.

Deputații au adăugat că accesul restricționat pe piața muncii s-a dovedit a avea efecte negative asupra bunăstării acelor state care l-au impus și au cerut statelor membre să utilizeze astfel de perioade de tranziție pentru cetățenii croați doar dacă este neapărat necesar.

Sursa Zilei