Criza economică a dus la creşterea riscului de trafic de persoane, din cauza lipsei locurilor de muncă victimele devenind mult mai uşor de recrutat, au declarat, joi, oficiali ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).
Şeful ANITP, Romulus Nicolae Ungureanu, a tras un semnal de alarmă, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Europene de Luptă împotriva traficului de persoane, cu privire la faptul că situaţia economică actuală creşte riscul de victimizare în rândul românilor.
Persoanele cele mai expuse sunt, potrivit lui Ungureanu, cele din mediul rural, care speră că odată ajunse în străinătate vor avea un loc de muncă sigur şi bine remunerat.
„În realitate, aceşti oameni devin sclavi ai anului XXI, în contextul în care tot mai mulţi patroni, în încercarea lor de a reduce costurile, apelează la muncitori aduşi de aceste reţele de traficanţi”, a declarat Ungureanu.
În Raportul pe 2012 referitor la traficul de persoane redactat de ambasada SUA se spune că anul trecut autorităţile au anchetat 897 de cazuri de trafic de fiinţe umane, în timp ce în 2010 fuseseră anchetate 717 cazuri.
În 2011, guvernul a trimis spre acuzare 480 de persoane şi a condamnat 276 pentru trafic de fiinţe umane, în comparaţie cu 407 persoane puse sub acuzare şi 203 persoane condamnate în 2010. Guvernul român, se mai spune în raportul dat recent publicității, nu dispune de statistici diferenţiate privind traficul de persoane în scopuri de exploatare sexuală şi traficul de persoane în scopuri de muncă forţată, deşi a semnalat faptul că cel puţin 77 dintre anchete vizează cazuri de exploatare de minori în scopuri de muncă forţată, iar 396 vizează cazuri de trafic de persoane în scopuri de exploatare sexuală.
Guvernul a transmis că aproximativ două treimi dintre traficanţii condamnaţi (192 din 276) au primit pedepse cu închisoarea între 1 şi 15 ani.
Conform datelor ONU citate de Eurojust, traficul de persoane are o cifră de afaceri anuală de 32 de miliarde de euro. (S.S.)