- UPDATE
Pavel Filip, care a preluat funcţia de preşedinte interimar al Rep. Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.
Potrivit acestuia, alegerile anticipate sunt unica soluţie drept urmare a „crizei” care ar fi fost declanşată de PSRM şi Blocul ACUM. „Clasa politică este compromisă pentru că nu au reşit timp de trei luni să formeze un guvern”, a declarat Pavel Filip, potrivit www.zdg.md.
„În aceste condiţii este normal că poporul este cel care are dreptul de a decide cine mai merită mandatul de deputat cine le mai poate reprezenta interesele”, explicat Pavel Filip. „Mâine este o zi obişnuită în R. Moldova. Fac apel la calm şi reţinere, la respectarea legii şi ordinii constituţionale. Fac apel la politicieni să nu forţeze punerea în aplicare a acţiunilor care seamănă a lovitură de stat”, a afirmat Filip, care a transmis că va participa la manifestaţiile din PMAN.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depuse de Pavel Filip, care a preluat funcţia de preşedinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon.
După ce a fost numit în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova prin intermediul unei hotărâri emise de CCM, Pavel Filip a decis dizolvarea Parlamentului.
„Se constată drept circumstanţă care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului în termenul prevăzut de articolul 85 alin. (1) din Constituţie”, se menţionează în comunicatul emis de CCM.
Deputaţii au organizat o nouă şedinţă duminică dimineaţă, în pofida hotărârilor emise de CCM care au invalidat activitatea parlamentară de sâmbătă şi care au dus la suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon, pentru faptul că nu s-a conformat deciziei CCM privind dizolvarea Parlamentului.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte al ţării, în urma refuzului acestuia de a dizolva Parlamentul, conform unui comunicat emis duminică de Curtea Constituțională a Moldovei (CCM).
Deputaţii moldoveni revin astăzi în şedinţă Parlamentară, după ce ieri deputaţii din PSRM şi blocul politic ACUM au votat preşedintele Legislativului în persoana Zinaidei Greceanîi, componența Guvernului, în frunte cu Maia Sandu, şi au votat demisia şefilor CNA şi SIS.
În timp ce la Chișinău sunt anunțate proteste, Uniunea Europeană a îndemnat la calm, după deciziile luate de Parlamentul de la Chişinău şi în contextul evoluţiilor ulterioare, potrivit unei declaraţii semnate de purtătoarea de cuvânt a Comisiei pe teme de politică externă, Maja Kocijancic.
„Uniunea Europeană se aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată la UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere”, se anunţă într-un comunicat de presă al Serviciului de Acţiune Externă al UE.
„Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament şi în lumina evoluţiilor ulterioare, Uniunea Europeană face apel la calm şi reţinere. Oficialii aleşi democrat trebuie să găsească o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană se aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată la UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului nostru de Asociere”, se menţionează în comunicat.
Potrivit celor menţionate, UE va sprijini în continuare Republica Moldova. În mod special, Serviciul se referă la combaterea corupţiei şi asigurarea independenţei sistemului judiciar şi depolitizarea instituţiilor statului.
„Uniunea Europeană este pregătită să sprijine în continuare reformele care se află în centrul acordului nostru de asociere”, se precizează în comunicatul emis de autoritatea europeană.
De asemenea, ambasada Rusiei a cerut tuturor forţelor politice responsabile să evite destabilizarea, adăugând: „Susţinem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliţie funcţională şi de a crea un guvern capabil să asigure pacea civilă durabilă şi dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova în conformitate cu normele democratice stabilite„.