Guvernul francez a înființat o celulă de criză pentru a face față unei secete istorice care a lăsat peste 100 de municipalități fără apă potabilă, transmite BBC.
Camioanele duc apă în aceste zone, deoarece „nu mai există nimic în conducte”, a declarat ministrul pentru tranziție ecologică, Christophe Béchu.
Biroul primului ministru a declarat că este cea mai gravă secetă înregistrată în Franța. Utilizarea apei este restricționată în 93 de regiuni.
Condițiile de secetă sunt așteptate să continue cel puțin pentru următoarele două săptămâni.
Compania energetică de stat EDF a fost nevoită să reducă producția la unele centrale nucleare, deoarece temperaturile râurilor sunt prea ridicate pentru a asigura o răcire suficientă, relatează AFP, citată de Mediafax.
Există temeri că seceta – care afectează aproape toată Franța continentală – va reduce randamentul culturilor, exacerbând criza alimentară cauzată de războiul din Ucraina.
Europenii se luptă deja cu prețuri mai mari la alimente, deoarece exporturile de cereale din Rusia și Ucraina – printre primii producători mondiali – sunt mult mai mici decât în mod normal.
Valul de căldură care a afectat Franța din iunie a determinat copacii și arbuștii să își piardă frunzele mai devreme, creând scene cu aspect autumnal.
În luna iulie, Franța a avut doar 9,7 mm de ploaie, fiind cea mai secetoasă lună din martie 1961, potrivit serviciului național de meteorologie Meteo-France.
Irigarea a fost interzisă în mare parte din nord-vestul și sud-estul Franței pentru a conserva apa.
Recolta de porumb, folosită în principal pentru hrana animalelor, este de așteptat să fie cu 18,5% mai mică în acest an față de 2021, a declarat ministerul agriculturii. Principalele zone de cultivare a porumbului sunt Alsacia, în regiunile de est și de vest, iar recolta este deja în curs de desfășurare.
Exporturile de porumb din Franța, Ungaria, România și Bulgaria sunt așteptate să fie mai mici în acest an din cauza caniculei, iar aceste volume mai mici vor duce la creșterea prețurilor, a relatat postul francez BFMTV.
Crescătorii de animale din Alpi sunt nevoiți să coboare în fiecare zi cu camioanele în văi pentru a colecta apă pentru animalele lor, ceea ce adaugă câteva sute de euro la facturile săptămânale de combustibil, arată postul de televiziune TF1.
R. Dan