6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024 - 17:54
No menu items!

CRIZA IMIGRANȚILOR ajunge și în România. Ce vor face cele 24 de structuri ale statului convocate de urgență

spot_img

România ar urma să primească 2.362 de imigranţi extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeană

Măsurile propuse de oficialii CE au fost dispuse în cadrul planului care prevede măsuri de combatere a imigraţiei pe Marea Mediterană şi distribuirea refugiaţilor în spaţiul Uniunii Europene.

Vicepremierul pentru securitate națională, Gabriel Oprea a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la Guvern, unde 24 de structuri ale statului își vor împărți sarcinile. Se vor evalua riscurile și un posibil impact asupra securității ca urmare a creșterii numărului de imigranți în Europa, dar și la granițele României.

Pe lângă instituțiile care fac parte și din CSAT – MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, MAE, la comitetul de urgență vor lua parte și procurorii de la Parchetul General, reprezentanți ai ministerelor Dezvoltării, Finanțelor, Sănătății, Transporturilor, Mediului, Economiei, Educației, IMM-urilor. Totodată, vor fi prezente și agenții ale statului –  Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Și comisiiile parlamentare de politică externă vor discuta despre această criză, astfel încât Parlamentul să poată formula un punct de vedere. Vicepreședintele Comisiei de Apărare, liberaul costică Canacheu a declarat că  există pericolul ca unele state din spaţiul Schengen să îşi reintroducă controlul la graniţe, în baza articolului din Tratat care le dă acest drept în situaţii excepţionale, pe o perioadă mai lungă, sau să iasă temporar din Schengen.

Uniunea Europeană pare depășită de problema refugiaților, statele vecine țării noastre confruntându-se, de câteva săptămâni, cu un val de imigranți. După Grecia și Macedonia, care au primit mii de grupuri de migranți, a venit rândul Ungariei și Bulgariei, care în ultimele două zile au raportat pătrunderea, pe teritoriul lor, a altor câteva mii de refugiați. De altfel, de la începutul acestui an, Ungaria, care a ridicat chiar un gard de sârmă ghimpată la graniță, a declarat că 80.000 de imigranți au intrat ilegal pe teritoriul țării.

Potrivit ONU, 3.000 de refugiaţi trec zilnic din Grecia în Macedonia, de unde au cale liberă către Uniunea Europeană. Majoritatea aleg să meargă în Ungaria şi de acolo în vestul sau nordul Europei, în căutarea unei vieţi mai bune. În scurt timp, imigranții vor alege rute noi pentru a ajunge în Europa, vizate fiind România, Croația, Slovenia.

Autorităţile bulgare au anunţat că vor trimite militari la frontierele cu Macedonia şi Grecia, după valul de imigranți care au trecut prin țară în ultimul weekend. Colonelul Nikolay Karaivanov, şeful Directoratului de Operaţiuni şi Planificări din Bulgaria, a declarat că încă 25 de militari vor fi mobilizaţi la frontierele ţării, în condiţiile în care peste 5.000 de imigranţi au sosit duminică din Macedonia și Serbia.

Cei mai mulţi dintre imigranţi sunt cetăţeni sirieni sau afgani, care vin din Turcia şi ajung în Grecia, trecând prin statele non-UE (Macedonia, Serbia) pentru a pătrunde în Ungaria, iar de aici către ţările din zona Schengen.

Conform legilor internaționale, statele care primesc imigranți trebuie să le asigure acestora condițiile de tranzit, de cazare, de masă, tratament medical și de educație, dacă este nevoie. Pe termen lung, autoritățile trebuie să pregătească spații mai mari pentru imigranți, în condițiile în care centrele de tranzit din subordinea MAI au capacități de câteva sute de locuri.

M.N.