Problemele financiare au impact asupra sănătății mintale
Criza economică din Europa și America de Nord a fost responsabilă pentru peste 10.000 de sinucideri, potrivit unui studiu publicat de ”British Journal of Psychiatry” și citat de BBC.
Cercetătorii britanici au arătat că numărul de sinucideri a crescut considerabil și că unele astfel de incidente ar fi putut fi evitate, prin servicii publice în domeniul sănătății mintale. Studiul este făcut de Universitatea din Oxford și de Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra și analizează datele din UE, SUA și Canada.
Numărul de sinucideri a scăzut în Europa până în 2007, iar până în 2009 s-a înregistrat o creștere cu 6,5%, tendință care s-a menținut până în 2011. Creșterile au generat 7.950 de sinucideri în plus față de cât s-ar fi înregistrat prin menținerea tendinței inițiale.
Creșterile determinate de criză în Canada au fost de 240 de sinucideri, iar în SUA de 4.750.
Raportul spune că pierderea locului de muncă, pierderea casei și starea de datornic sunt principalii factori de risc. Totuși, state precum Suedia, Finlanda și Austria au evitat creșteri ale ratei sinuciderilor în recesiune, prin politici de reconversie și susținere financiară.
”O întrebare de bază pentru politicile și activitatea de psihiatrie este dacă ratele de sinucidere sunt inevitabile”, a afirmat Dr. Aaron Reeves, de la Universitatea din Oxford.
Beth Murphy, de la organizația Mind, a afirmat că, după 2008, a crescut numărul celor care se interesează de impactul problemelor financiare asupra sănătății mintale.
”Șomajul și alte situații de viață aduse de recesiune pot declanșa depresii, anxietate și gânduri sinucigașe pentru oricine, indiferent dacă acele persoane au mai avut sau nu probleme de sănătate mintală. Pentru unii oameni, acești factori devin atât de dificil de controlat, încât sinuciderea poate părea singura opțiune”, a declarat aceasta.
V.B.