2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:01
No menu items!

Criză diplomatică majoră în Golful Persic. Qatarul, izolat de restul monarhiilor arabe. Care sunt consecințele

spot_img

Cele mai mari puteri ale lumii arabe au rupt luni relațiile cu statul Qatar, pe fondul acuzațiilor de sprijinire a terorismului islamic, la două săptămâni după vizita în zonă a președintelui american Donald Trump.

Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite și Bahrainul au anunțat în mod coordonat această măsură, la care s-au raliat ulterior Libia și Maldive.

Legăturile de transport au fost întrerupte, iar Qatarul poate intra într-o criză de aprovizionare, în condițiile în care are frontiră terestră doar cu Arabia Saudită.

Neînțelegerile dintre Qatar și restul statelor arabe sunt mai vechi, însă situația a escaladat din nou luna trecută, când au fost relatări despre un discurs al emirului Tamim bin Hamad al-Thani (foto), în care acesta a criticat SUA, a oferit sprijin Iranului, a reafirmat sprijinul pentru mișcările extremiste Hamas și Frăția Musulmană și a caracterizat relațiile dintre Qatar și Israel ca fiind ”bune”.

Arabia Saudită încearcă să unească restul monarhiilor sunnite – Emiratele Arabe Unite, Qatar și Bahrain – în confruntarea strategică împotriva Iranului.

Qatar a negat sprijinul pentru extremiști, inclusiv pentru ISIS. Emiratul din Golful Persic este un mare exportator de gaze, iar în ultimii ani și-a folosit resursele financiare pentru a-și crește influența internațională, printr-o politică externă proprie, separată de Arabia Saudită și Egipt, marile puteri economice, militare și simbolice ale lumii arabe. Printre acțiunile sale cele mai de impact se numără intervențiile în zonele de conflict prin sprijinirea unor grupări extremiste, dezvoltarea unei strategii de soft-power printr-o rețea de ONG-uri, desemnarea ca organizator al Cupei Mondiale de Fotbal în 2022, investiții agresive în mai multe domenii economice – printre care compania aeriană Qatar Airways.

Cele mai rapide consecințe negative sunt pentru compania aeriană, care pierde mai multe rute și legături în zonă.

Qatarul are o populație stabilă de 2,7 milioane de persoane, dintre care 90% sunt imigranți veniți la muncă.

Indicele bursei din Qatar a scăzut luni cu peste 7%.

De asemenea, Arabia Saudită a închis birourile televiziunii qatareze Al-Jazeera, la câteva ore după anunțul privind ruperea relațiilor. Înființată în urmă cu peste 20 de ani de către guvernul Qatarului, televiziunea Al Jazeera, dispune de aproape 80 de birouri în întreaga lume și transmite în mai multe limbi. Al Jazeera a sprijinit editorial Primăvara Arabă, ceea ce a deranjat establishmentul politic din regiune și, implicit, a încurajat extremiștii islamiști.

Ministerul de Externe de la București a avertizat că se închid zborurile companiei Qatar Airways către și dinspre cele şase ţări arabe – Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Republica Arabă Egipt, Yemen și Libia. Cursele aeriene ale companiei qatareze sunt însă operaţionale spre şi dinspre Europa, inclusiv către România, momentan nefiind afectate zborurile pe ruta Doha – Otopeni, Bucureşti şi retur.

V.B.