4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:50
No menu items!

Criza din Ucraina. LIVE UPDATE

spot_img

Staatkundig_cs3

17.18 MAE de la București afirmă într-un comunicat căregretă profund” deteriorarea situaţiei din Crimeea.

”Păstrarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei reprezintă, din punctul de vedere al României, ca şi al comunităţii internaţionale, elemente de bază, absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. (…) MAE român consideră că este necesară respectarea întocmai a regimului juridic în vigoare, acceptat de către statul gazdă, cu privire la staţionarea trupelor străine care se află pe teritoriul regiunii ucrainene Crimeea.

Evitarea unei situaţii de vid de autoritate, de natură să afecteze capacitatea de menţinere a ordinii publice, este absolut necesară în această perioadă, pentru garantarea siguranţei şi integrităţii cetăţenilor ucraineni, indiferent de etnia acestora”.

16.47 MAE de la București a transmis că ministrul Titus Corlăţean va participa luni la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe al UE privind situaţia din Ucraina, care va avea loc la Bruxelles. Reuniunea celor 28 de miniștri va începe la 13.00, ora Belgiei.

16.43 Omul de afaceri Rinat Akhmetov a afirmat că folosirea forței este inacceptabilă și a făcut un apel pentru păstrarea Ucrainei în forma actuală a granițelor.

”Astăzi, economia reprezintă adevărata putere politică. Obiectivul nostru este siguranța oamenilor și familiilor lor și să stabilizăm operațiunile din țară ale companiilor”.

Ahmetov este cel mai bogat om de afaceri din Ucraina, este patronul clubului de fotbal Șahtior Donețk și a fost un apropiat al fostului președinte Viktor Ianukovici.

16.06 Secretarul de stat american John Kerry a avertizat Rusia că va avea parte de ”repercusiuni foarte grave” din partea SUA și a Occidentului, inclusiv de sancțiuni care o vor ”izola economic”, potrivit Reuters.

15.30 Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a afirmat că țara se află în alertă maximă. ”Aceasta nu este o amenințare, este o declarație de război asupra țării mele”.

14.22 Franța propune suspendarea pregătirilor pentru Summit-ul G8, programat pentru luna iunie la Soci, în Rusia, ca replică la acțiunile agresive ale Rusiei. ”Condamnăm escaladarea militară rusă și sperăm că o mediere va fi organizată în cel mai scurt timp, fie direct între ruși și ucraineni, fie prin intermediul ONU sau OSCE”, a afirmat ministrul de externe Laurent Fabius, pentru Le Monde.

14.19 Kievul a negat relatările din presa rusă conform cărora militarii ucraineni din unitățile din Crimeea au defectat.

13.56 Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a afirmat că Rusia amenință securitatea și pacea în Europa. Rasmussen cere Rusiei să de-escaladeze tensiunile. Declarația a avut loc înainte de reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, programată la sediul central din Bruxelles. Apoi, urmează o întâlnire a Consiliului NATO-Ucraina.

13.50 Analistul politic Dmitri Trenin, directorul  Centrului Carnegie din Moscova, avertizează că actuala criză din Crimeea ”ar putea împinge lumea înspre al doilea Război Rece”, într-un editorial publicat în The Guardian. ”Criza din Crimeea nu va trece rapid. Kievul nu va accepta secesiunea Crimeei, chiar dacă aceasta va avea susținere populară – aceasta va fi ignorată din cauza ocupației străine din peninsulă. De asemenea, criza se extinde și cuprinde alți actori, în mod notabil SUA. Până acum, nu a fost o confruntare militară între forțele Rusiei și Ucrainei, dar dacă se vor confrunta, nu se va repeta scenariul de cinci zile din Caucazul de Sud (Georgia – n.r.) din 2008. Conflictul va fi mai lung și mai sângeros, iar securitatea Europei va fi supusă celui mai mare risc din ultimul sfert de secol.

Chiar dacă nu este război, criza din Crimeea este probabil să afecteze fundamental relațiile dintre Rusia și Vest și va schimba balanța puterii globale. Rusia va fi în competiție cu SUA și UE pentru noua Europă de Est. Dacă se va întâmpla așa, s-ar putea declanșa un al doilea război rece”.

12.36 Forțele armate din Ucraina aflate în Crimeea, provincie majoritar rusofonă, dezertează în număr mare, potrivit agenției ruse Interfax. Unitățile, armele și munițiile au fost predate ”forțelor de auto-apărare”, controlate de Moscova.

Rustam Temirgaliev, vice-premier în guvernul regional, a afirmat că Ucraina nu mai are unități militare active în Crimeea. Forțele ruse controlează toate aeroporturile și aerodromurile din Crimeea.

12.25 BBC: Guvernul de la Kiev a anunțat că va mobiliza toți rezerviștii din Armată. Mobilizarea are ca scop ”asigurarea securității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Forțele armate active ale Ucrainei – 160.000 de militari, cca 1 milion de rezerviști

12.18 Traian Băsescu, la ProTV: ”Investițiile directe or să scadă. Aici este zona în care noi vom fi afectați. Nu vedem riscuri pentru independență, suveranitatea asupra teritoriului în ceea ce privește România. Nu pot fi astfel de riscuri”.

”România se vede din nou într-o zonă de conflict, într-o regiune de conflict în cazul în care lucrurile se vor deprecia în Ucraina și într-o zonă de instabilitate. În sud, în Balcani avem Bosnia și Herțegovina, unde populația este în stradă, în Ucraina avem ce avem, Moldova cu o Transnistrie cu provocări împotriva administrației de la Chișinău, cu o Găgăuzie care a făcut referendum să meargă în Uniunea Euroasiatică, cu un partid al comuniștilor din Republica Moldova care încearcă inițierea unui conflict în nordul Moldovei de data aceasta, deci opus Găgăuziei, la Bălți, pentru drumul Euroasiatic al Republicii Moldova”.

12.06 – Un diplomat occidental a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că aceasta este probabil ”cea mai periculoasă situație din Europa de la invazia sovietică din Cehoslavacia, în 1968”.

În mod realist, Crimeea este controlată de Rusia. Provocarea este acum să împiedicăm Rusia să preia controlul și asupra estului rusofon al Ucrainei”, a afirmat diplomatul citat.

Situația din Ucraina, stat care împarte cu România o graniță de peste 600 km, rămâne foarte tensionată după ce trupele rusești, organizate ca miliții neoficiale, au ocupat puncte strategice din peninsula Crimeea.

Președintele rus Vladimir Putin a obținut sâmbătă aprobarea Dumei de Stat pentru o intervenție armată directă.

Noul guvern al Ucrainei, care a rezultat după revoluția din Kiev, a amenințat că va declara război, și-a pus trupele în stare de alertă maximă și a cerut ajutorul NATO.

Vlad Bârleanu