3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:02
No menu items!

Criza din Ucraina. ”Convoiul umanitar” infiltrat vineri se întoarce în Rusia. Stadionul lui Șahtior, bombardat. Live text

spot_img

 Reacțiile decise ale UE și SUA au dat primele rezultate

camioane rusia

Update 19.53 Întrebată dacă se au în vedere noi sancțiuni la adresa Rusiei, Angela Merkel a afirmat că eforturile actuale se concentrează pe diplomație. ”Desigur, nu putem exclude că va trebui să ne gândim la sancțiuni noi dacă nu e niciun progres”, a spus Merkel, citată de Bloomberg. 

Update 19.42 Angela Merkel a cerut o rezolvare diplomatică rapidă a conflictului. Există mai multe variante pentru un plan de pace, în condițiile în care Petro Poroșenko și Vladimir Putin se întâlnesc săptămâna viitoare la Minsk, în Belarus.

Update 19.28 Stadionul lui Shahtior Donețk, campioana Ucrainei la fotbal antrenată de Mircea Lucescu, a fost afectat de tirurile de artilerie. Două explozii puternice au avut loc sâmbătă la Donbass Arena. Partea de nord-vest este grav afectată, la fel și echipamentele de comunicații.

sahtior donetk

Update 16.10 Camioanele folosite au încărcat echipament de producție de la uzinele militare din Ucraina, înainte de a reveni în Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de Reuters.

Update 15.56 Petro Poroșenko se așteaptă ca UE să ofere 500 de milioane de euro ca donații pentru reconstruirea zonei Donbass. 

Update 14.34 Ultimele 15 vehicule din convoiul intrat vineri au revenit pe teritoriul Rusiei prin vama Donețk, potrivit unui corespondent al agenției ruse Interfax.

Update 14.22 Angela Merkel a sosit la Kiev. Președintele Poroșenko i-a mulțumit Angelei Merkel pentru sprijin și a afirmat că au dialogat de cel puțin 20 de ori în ultimele două luni. (foto: kyivpost.com)

merkel

Update 14.07 Sigmar Gabriel, vice-cancelarul Germaniei, a afirmat că federalizarea Ucrainei este singura soluție viabilă a crizei. ”Conceptul înțelept al federalismului mi se pare a fi singura cale viabilă”, a afirmat Sigmar Gabriel, pentru săptămânalul ”Welt am Sonntag”. Interviul integral urmează să apară duminică.

Primele camioane din convoiul rusesc deplasat vineri pe teritoriul Ucrainei au început să se retragă sâmbătă înspre Rusia, în contextul unor reacții nervoase ale capitalelor occidentale.

Peste 100 de camioane rusești, manevrate cel mai probabil de militari ai forțelor speciale, au intrat în estul Ucrainei vineri, fără permisiunea guvernului de la Kiev.

După ce s-au deplasat în zonele controlate de rebelii pro-ruși, unele dintre camioane s-au retras deja la loc pe teritoriul Rusiei, potrivit Reuters și BBC.

Diplomații din statele UE se tem că acest convoi ar putea fi începutul unei intervenții armate, în timp ce oficialii de la Kremlin susțin că acesta ar transporta doar generatoare și alimente. Televiziunea de stat de la Moscova a difuzat imagini cu operațiunile de descărcare a unor ajutoare la un centru de distrinuție din Luhansk, oraș controlat de rebeli, aflat sub blocada armatei ucrainene.

Cancelarul german Angela Merkel urmează să vină în Ucraina sâmbătă, după ce vineri a catalogat intervenția rusă drept o ”escaladare periculoasă”.

Convoiul rusesc este compus din 220 de camioane albe, identice.

NATO a transmis că există dovezi că artileria rusă a tras de pe teritoriul Rusiei asupra forțelor ucrainene – încă o dovadă că liderii de la Kremlin se află în spatele rebelilor, în încercarea de a submina conducerea pro-occidentală de la Kiev. De cealaltă parte, Rusia acuză Kievul că duce un război împotriva civililor nevinovați.

Conflictul a dus Rusia și Occidentul la cel mai prost nivel al relațiilor de după Războiul Rece, cu sancțiuni economice reciproce.

Criza din Ucraina a început în februarie-martie 2014, când acțiunile populare din Kiev au avut ca efect fuga președintelui pro-rus Viktor Ianukovici și instalarea unei conduceri pro-occidentale.

Ulterior, Rusia a anexat peninsula Crimeea, parte a Ucrainei și locuită în majoritate de etnici ruși. În ultimele săptămâni, situația politico-militară s-a deteriorat ca urmare a doborârii unui avion al Malaysiei, care efectua un zbor Amsterdam-Kuala Lumpur, și care a dus la moartea a 298 de persoane.

 V.B.