1.7 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 7:06
No menu items!

Criza din piața muncii: Mai mult de un milion de români au rămas fără serviciu după decretarea stării de urgență

spot_img

Cei mai mulți angajatori au decis să-și protejeze angajații pe perioada crizei sanitare, trimițându-i în șomaj tehnic. O cincime dintre deciziile din piața muncii i-au lăsat însă pe români fără venituri. Ministrul finațenlor susține că guvernul e pregătit să plătească un milion de angajați în șomaj tehnic „pentru mai mult de o lună”.

Numărul contractelor de muncă suspendate şi încetate înregistrate de la introducerea stării de urgenţă a depăşit 1,064 milioane, în creştere faţă de ziua precedentă când s-au consemnat 1,036 milioane, potrivit cifrelor publicate, vineri, de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, scrie agerpres.ro

Astfel, numai vineri, au fost suspendate 884.349 de contracte individuale de muncă, în timp ce 180.170 de contracte au fost încetate. În luna scursă de la decretarea stării de urgență au fost inactivate, în total, 1.064.519  contracte de muncă.

Cele mai multe contracte de muncă au fost suspendate în industria prelucrătoare (274.870 contracte individuale), comerț cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor (179.041 contracte), industria serviciilor HORECA marcând locul al treilea, cu 116.584 contracte individuale de muncă suspendate. 

Aproape o cincime dintre deciziile luate, vineri, în piața muncii, i-au lăsat pe mai mult de 180.000 de români fără venituri. Cele mai multe dintre contractele de muncă încetate vineri (180.170), au fost în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul (35.501), în industria prelucrătoare ( 31.185) și în construcții (22.313). 

În continuare, majoritare sunt suspendările de contracte. Cu alte cuvinte vorbim despre angajați trimiși în șomaj tehnic pentru o anumită perioadă de timp și pentru care Guvernul a decis să suporte cheltuielile pe perioada stării de urgență.

Violeta Alexandru le-a transmis angajatorilor să se grăbească să depună actele necesare pentru șomaj tehnic la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru perioada 16-31 martie.

„Aceşti angajatori care solicită banii sunt oameni care pleacă de la premisa că trebuie să le asigure angajaţilor lor o sursă de venit în această perioadă de criză, că vor să-i ţină aproape şi odată ce criza trece să lucreze cu ei mai departe. Aceştia sunt oamenii pe care îi înţeleg şi pentru care am gândit această măsură. Îi apreciez pentru faptul că deși trec prin greutăţi, nu au dorit să închidă contractele”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la postul de televiziune Realitatea Plus.

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că trimiterea în şomaj tehnic a aproximativ un milion de oameni costă patru miliarde de lei pe lună și că Executivul este pregătit pentru a susține această măsură pentru „mai mult de o lună”.