România este doar în viteza a doua când trebuie să-și protejeze cetățenii. Iar concluzia este evidentă în contextul crizei de securitate din Afganistan.
Am văzut cu toții zilele trecute cum un elicopter militar american ateriza pe acoperișul unei clădiri din Kabul pentru a prelua oficiali ai SUA rămași blocați în ambasadă după ce capitala afgană a căzut în mâinile talibanilor. Partenerii noștri strategici au reușit, doar în câteva ore, să organizeze un transport militar special pentru evacuarea tuturor diplomaților aflați în Kabul.
Când ne uităm, însă, spre România, situația se schimbă radical. La zile bune distanță de la momentul la care talibanii au cucerit capitala Afganistanului, oficialii noștri nu au putut organiza nimic. Abia după ce președintele României a aprobat o misiune extrem de delicată a părut că lucrurile încep să se miște. În realitate, lucrurile nu au stat deloc așa. Și asta pentru că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu a obținut toate aprobările necesare unei astfel de misiuni.
Avionul militar românesc a plecat cu întârziere spre Kabul, iar oficialii de la București nu știu nici acum cu câți cetățeni români se va întoarce.
O solicitare telefonică a jurnaliștilor Sursa Zilei relevă că, de fapt, nicio estimare nu poate fi făcută în acest moment, având în vedere că, deși știm că sunt 27 de români în Afganistan, nu s-a stabilit câți vor urca în aeronava trimisă special pentru evacuarea lor. MAE nu știe câți dintre aceștia vor să vină în România și câți vor rămâne acolo pentru a continua misiunile de pace desfășurate de ONU.
Și nu este totul, având în vedere că un alt grup și-a semnalat prezența în apropierea capitalei Afganistanului, grup din care fac parte minimum 14 români. Și în cazul acestora MAE trebuie să găsească o soluție pentru a-i aduce la aeroportul din Kabul și pentru a-i urca, mai apoi, în avionul militar de tip C-130 Hercules trimis de Forțele Aeriene Române.
Însuși premierul Florin Cîțu spunea că, după apelul trimis de Ministerul Afacerilor Externe, mai mulți români și-au semnalat prezența în Afganistan, dar nimeni nu poate spune exact câte persoane vor fi aduse în țară.
Asta, în condițiile în care misiunea este una extrem de dificilă și, potrivit unor surse, pentru deplasarea avionului militar în Afganistan cei de la Forțele Aeriene Române au creat scenarii separate, bazate pe factori de risc privind deplasarea în siguranță către Afganistan. În același timp, la bordul aeronavei militare românești, a urcat și o echipa a Forțelor pentru Operații Speciale, tocmai pentru ca toți cei care se află în pericol să poată fi aduși în siguranță acasă.
Cora Dumitrescu