3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 16:13
No menu items!

Criză în Europa. Care sunt legăturile dintre refugiați și ISIS

spot_img

Valul de refugiați dinspre Orientul Mijlociu și Nordul Africii pune o presiune foarte mare asupra statelor europene din mai multe direcții: capacitatea de a răspunde unei crize umanitare, probabilitatea unui blocaj în instituțiile europene sau opțiunile pe care le au pentru a rezolva cauzele, în statele de origine.

Simultan, apar informații și teorii despre interesul Germaniei de a încuraja migrația, pentru a-și asigura forță de muncă tânără necesară economiei, și despre implicarea Federației Ruse în organizarea acestei ”invazii”, ca element al războiului asimetric împotriva UE.

Cel mai sensibil element este însă cel legat de posibilitatea ca Statul Islamic din Irak și Levant (ISIS), cea mai violentă și eficientă organizație teroristă din istoria recentă, să-și trimită agenți în mijlocul Europei, care ar putea fi activați pentru comiterea de atentate și asasinate. Importanța acestor informații este diminuată în prezent, din câteva motive: dorința Germaniei de a aduce rapid valurile de imigranți, ideea de a nu da o conotație religioasă fenomenului, apetența euro-scepticilor și a extremei drepte pentru această abordare – ceea ce duce la o timorare a politicienilor mainstream. Această problemă trebuie luată însă în considerare în orice strategie națională sau europeană.

Principalele date și elemente din ecuația ISIS / refugiați:

  • În ianuarie 2015, un membru al ISIS a afirmat pentru publicația BuzzFeed, că aproximativ 4.000 de luptători fuseseră trimiși în Europa până la acea dată, iar aceștia își pregătesc atacurile în liniște. De altfel, de atunci, au avut loc atacurile teroriste din Paris, din redacția Charlie Hebdo sau din Copenhaga. Traficanții confirmă această teorie și recunosc faptul că aduc militanți ISIS pe mare, în aceleași bărci în care sunt puși alte sute de mii de refugiați. ”Este o amenințare reală, desigur. Dacă ai o creștere subită a numărului de migranți, cei de la ISIS nu sunt proști, merg cu valul”, a afirmat Tom Sanderson, cercetător la Centrul de Studii Strategice Internaționale din Washington, citat de IBTimes.com.
  • În februarie 2015, presa italiană a publicat o înregistrare în care un membru al ISIS a amenințat că organizația teroristă va inunda Europa cu o jumătate de million de migranți care așteaptă pe coastele Libiei să ajungă în Europa, ca atac ”psihologic” împotriva Occidentului. ISIS controlează zone întregi din Libia și încearcă să evite atacurile militare ale statelor NATO. Planurile lor includ trimiterea de militanți deghizați în refugiați peste Marea Mediterană, potrivit unui raport citat de publicația britanică ”The Telegraph”.
  • În mai 2015, un consilier guvernamental de la Londra a relatat pentru ”The Independent” modul în care ISIS își trimite oamenii în Europa, după investigarea proprietarilor de bărci. Militanții le cer traficanților jumătate din venituri și să ia în bărci luptători din rândurile organizației. Bărcile sunt folosite ”pentru oamenii lor, pe care vor să-i trimită în Europa, pentru că Poliția din Europa nu știe cine este din ISIS și cine este un simplu refugiat. Proprietarii bărcilor au liste cu cei pe care îi iau, dar unii oameni vin brusc și li se spune « Luați-i cu voi ». Sunt 100% de la ISIS. Cred că fac planuri pentru viitor, nu pentru astăzi sau mâine”, a spus oficialul britanic.
  • În iulie 2015, Michele Coninsx (foto) directoarea agenției de cooperare judiciară a UE – Eurojust, a afirmat că militanți ISIS se află printre valurile de refugiați, potrivit publicației britanice Daily Mail. De asemenea, ISIS controlează multe din rețelele de trafic de persoane și încasează banii.

Michel Coninsx

  • În sesiunea PE de la Strasbourg, în care președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a prezentat propunerea de cote naționale, Nigel Farrage, lider al dreptei naționaliste din Marea Britanie, a declarat: ”După cum știm, majoritatea celor care vin sunt migranți economici. În plus, vedem dovezi că ISIS folosește această rută pentru a-și trimite jihadiștii pe pământul european. Ar însemna să fim nesăbuiți dacă ne asumăm acest risc pentru societățile noastre”.
  • Un raport al ONU de pe 8 septembrie arată că aproximativ 400.000 de refugiaţi sunt aşteptaţi să ajungă în Europa după ce vor traversa Marea Mediterană până la finalul anului 2015, iar alţi 450.000 ar veni în 2016. Până acum, au venit deja 360.000.
  • Marți, cel mai important post TV din Ungaria – M1, a relatat că cel puțin doi bărbați au fost identificați ca membri ai ISIS, prin intermediul conturilor de rețele sociale, în care au anunțat că au ajuns în Europa ca refugiați. Publicația Russia Today a afirmat că doi bărbați suspectați de legături cu ISIS, care s-au dat drept refugiați, au fost arestați într-un stat din Europa.

M1