Cristian Popa, fost viceguvernator al BNR, este candidatul României pentru funcția de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), potrivit unui Memorandum aprobat de Președintele și Guvernul României, a anunțat Ministerul de Finanțe.
Conform procedurii, urmează un proces de avizare internă al BEI. Din 2012, reprezentantul României la BEI a fost Mihai Tănăsescu.
Cristian Popa are o experiență de 16 ani în Banca Națională a României și a avut trei mandate consecutive în poziția de viceguvernator. A fost responsabil cu politica monetară, studiile economice, modelarea și prognozele macroeconomice, stabilitatea financiară și cu relaţiile internaţionale ale BNR. În 2005, a pregătit introducerea strategiei de ţintire a inflaţiei care presupune asumarea periodică de către BNR a unor obiective anuale legate de variația indicelui prețurilor de consum.
Cristian Popa a deținut și funcția de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială și a fost membru în echipele de negociere şi dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI şi OCDE. De asemenea, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agenţiile internaţionale de rating şi băncile internaţionale de investiţii precum și activitățile privind integrarea europeană si afacerile europene în cadrul BNR.
În 1997 a obținut diploma de Doctor în științe economice, specializarea Economie mondială, la Facultatea de Relații Economice Internaționale, din Academia de Studii Economice, București.
România deţine un mandat de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii de la 1 august 2012, pentru o perioadă de patru ani, pe această poziţie fiind numit Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanţe şi reprezentant al României la FMI în perioada 2007-2012. Tănăsescu se află în concediu prelungit din octombrie 2014, după ce DNA a cerut început urmărirea penală în numele lui în dosarul licenţelor Microsoft.
Pentru preluarea poziţiei de vicepreşedinte al BEI deţinută de Tănăsescu a fost nominalizată anterior Ioana Petrescu, fost ministru de Finanţe în Guvernul Ponta, însă aceasta a renunţat din cauza duratei reduse până la încheierea mandatului.
BEI este instituţia financiară a Uniunii Europene, având ca acţionari cele 28 de state membre. Vicepreşedintele român coordonează activităţiile de finanţare din România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia şi ţările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA).