5.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025 - 4:58
No menu items!

Cristi Borcea și apropiații lui Radu Mazăre pierd terenurile retrocedate abuziv

spot_img

Imperiul latifundiarilor de pe Litoral, clătinat în instanțe civile

Mazare_Borcea_SZ

Primăria lui Radu Mazăre a fost pusă de judecători să anuleze dispoziţiile de retrocedare a unor suprafeţe către Cristian Borcea, familia Săvulescu şi firma fostului coleg de institut al lui primarului Constanţei – Valentin Gheorghe Ionescu. Adevărații proprietari, victimele retrocedărilor suspecte de la Constanţa, au început să câştige procesele împotriva cumpărătorilor de drepturi litigioase.

Pe terenurile firmei Habitat şi Ambient SA, ale lui Valentin Gheorghe Ionescu, fostul coleg al primarului Mazăre, s-au ridicat mai toate noile afaceri de pe Litoral: de la cafenele, cluburi, mall-uri şi hypermarketuri, la promenada turistică amenajată cu 10 milioane de euro din bani europeni.

În ultimele luni, moştenitorii unor terenuri de pe faleza Portului Tomis (cartierul istoric Peninsulă) şi  cartierul Anadalchioi au obţinut sentinţe favorabile împotriva celor declaraţi de Primăria Constanţa drept beneficiari ai retrocedărilor. Aceștia sunt pretinșii cumpărători ale drepturilor litigioase de la ultimul moştenitor al familie Movilă, în baza legii 10/2001.

Cele mai noi sentinţe îi vizează pe Emil Nicolae Papadopol şi Felicia Arnold, moştenitori amândoi ai unor proprietăţi cu vedere la mare, situate chiar pe esplanada Portului Tomis, pe străduţele vechiului cartier Peninsulă şi care au fost date în compensaţie de Primărie pentru suprafeţele revendicate de sub cartierele Soveja şi Tăbăcărie – fostul cătun Anadalchioi.

Alte procese au fost deschise de persoane care revendică cele 107 ha teren situat în Municipiul Constanţa, Cartierul Anadalchioi –  aparţinând familiei istorice Movilă şi pentru a cărui retrocedare sunt judecaţi, de 6 ani, liderii PSD de la Constanţa, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

04.03.2014
Complet: C amânări/incidente 24
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite acţiunea formulată de reclamantul PAPADOPOL EMIL NICOLAE OVIDIU în contradictoriu cu pârâţii MUNICIPIUL CONSTANŢA PRIN PRIMAR, PRIMARUL MUNICIPIULUI CONSTANTA, GIURGIUCANU GEORGICĂ, BORCEA CRISTIAN, SAVULESCU GETA, S.C. HABITAT ŞI AMBIENT S.A. şi CAMBOIANU MIHAI. Constată nulitatea absolută parţială a Dispoziţiei nr. 796/19.03.2004 emisă de Primarul Municipiului Constanţa, în ceea ce priveşte terenul menţionat la art. 3 – pct. 4 din tabel, situat în prezent în Constanţa, str. Marc Aureliu nr. 22A, judeţul Constanţa. Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 04.03.2014. Document: Hotarâre  2254/2014  04.03.2014

Minuta din dosarul 14694/118/2011

Războiul în materie civilă nu este însă tranşat definitiv pentru toţi contestatarii retrocedărilor făcute în Constanţa. Judecătorii nu s-au pus până acum de acord asupra celui mai corect mod de soluţionare a cererilor reparatorii pentru care au fost emise, succesiv, de statul român, 4 acte normative.

Cel mai aprig se luptă pentru redobândirea drepturilor de proprietate asupra unor suprafeţe uriaşe de teren în oraşele Constanţa, Ovidiu şi Eforie membrii familiei Tripa (Mihai şi Ana), cu calitate de „intervenienţi în numele altor persoane” – aparent moştenitori şi ai secularei familii Movilă.

Conform procurorilor DNA, care au trimis din 2008 în instanţă dosarul retrocedărilor de la Constanţa, mandatarii din acte ai ultimei moştenitoare a Movileştilor au fost Costică Giurgiucanu, Emil Dragoş Săvulescu şi Răzvan Mircea Tudorache. De la aceştia din urmă au cumpărat drepturile litigioase Cristian Borcea, Viorel Pană, Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa Habitat şi Ambient SA, Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu, prin SC Holland Development Group SA, Daniel Ene, Marius Puscaşi şi Mihai Sergiu Ceacireanu.

Acest dosar a fost instrumentat timp de 3 ani de structura centrală a DNA şi trimis în instanţă în urmă cu 6 ani. Procesul se află pe masa unui al patrulea complet de judecată, fiind dezbătut pe fond. Sursa Zilei a scris despre coincidenţele care marchează traseul acestui dosar, ultima controversă fiind generată de atitudinea magistratului care a preluat cazul de la controversatul judecător Stan Mustaţă.

Dosarul penal al retrocedărilor stă pe loc de 9 ani

Procurorii afirmă în rechizitoriu că, de fapt, Georgică Giurgiucanu nu avea un mandat real, iar Ivonne Movilă nu doar că nu-şi însuşise notificarea făcută de reprezentantul său la Primăria Constanţa, ci nici nu îl împuternicise pe acesta să transfere vreun drept. Bătrâna a şi murit în 2002, cu un an înainte ca primarul Constanţei să ignore existenţa unui alt urmaş (Dan Iarca Movilă, violonist la Filarmonica din Paris, moştenitor de drept al lui Jules Movilă, unchiul Ivonnei, decedat şi el) şi să emită trei dispoziţii de primar prin care Giurgiucanu Georgică, Maria Măriuţa (bunica lui Dragoş Săvulescu), Cristian Borcea, SC Habitat şi Ambient SA şi Mihai Camboianu au primit 5.372 mp în Portul turistic Tomis, respectiv 1.500 mp în Parcul Tăbăcărie şi alte 44 de loturi însumând  82.554 mp, în valoare de 6.731.000 euro, în contul a 98,66 ha de teren situat în fostul cătun Analdachioi.

Ioan Movilă s-a născut în 1846 la Bucureşti, dintr-o veche familie de domnitori şi boieri ai Moldovei. Doctor în drept în Italia, procuror şi judecător la Tribunalul Vlasca, mai apoi preşedinte al Tribunalului Galaţi, deputat, apoi prefect al judeţului Brăila, Movilă a fost, incontestabil, o mare personalitate a timpului.

Prof. dr. Aurelia Lăpuşan
coautor al Monografiei Techirghiol pentru Europa

Nu îmi pot permite să irosesc nici o secundă pentru a aduce mângâiere sufletelor chinuite ale Movileştilor. Fiecare respiraţie, fiecare bătaie a inimii îmi este drămuită. Dacă n-aţi fi fost voi, n-ar fi fost nici această scrisoare. Tremur de frig în bucătăria cât un culoar încercând să scriu cât mai scurt, cât mai eficient, unui personaj pe care nu-l cunosc, neştiindu-i nici numele. Vă trimit un exemplar din scrisoarea pe care am adresat-o Primăriei Techirghiol pentru a repara omisiunea pe care am făcut-o la centenar.

Ivonne Alina Buzescu Movilă
Scrisoare din 2001

Ivonne Alina Buzescu Movilă a transmis în 2001 și către Preşedinţie un memoriu prin care sesiza dificultăţile prin care trece în procesul de reabilitare a moştenirii familiei sale: de la oraşul şi băile construite de bunicul său, la azilul de bătrâni care-i purta numele, biserica din oraşul Eforie (Carmen Sylva), colecţia de pânze adunată cu sfatul pictorului Ştefan Luchian (nepotul de soră al lui Ioan Movilă), o colecţie de manuscrise rare şi monede vechi donate Pinacotecii Bucureşti şi Academiei Române, dar abandonate prin subsolurile unor instituţii şi chiar furate.

Mihaela Chiper