Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, arată, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Naţionale, că nu trebuie uitat că „o naţiune unită este fundaţia unui stat puternic şi fără implicarea activă a cetăţenilor în societate, fără determinare, nu putem avea o Românie puternică, o ţară demnă şi prosperă”.
Astăzi se împlinesc 95 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul Român la Alba-Iulia, un moment istoric fundamental pentru evoluţia României moderne. Reflectând la semnificaţiile acestui eveniment, acest moment în care s-a scris una dintre cele mai importante pagini ale istoriei noastre moderne, putem înţelege că Marea Unire nu a fost numai opera unor politicieni vizionari, ci rezultatul voinţei unei naţiuni întregi: 1 Decembrie 1918 reprezentând împlinirea unui ideal istoric, concretizarea visului mai multor generaţii de români! Dincolo de simbolistica sa, Marea Unire a deschis calea către consolidarea economică a României şi a fost un pas esenţial pentru maturizarea instituţiilor democratice ale statului.
Crin Antonescu
preşedintele Senatului
Crin Antonescu menţionează că sărbătorirea Zilei Naţionale este în acelaşi timp şi un prilej de reflecţie, când trebuie rememorate „valorile pe baza cărora a fost creat statul român unitar: credinţa, corectitudinea, respectul pentru lege şi solidaritatea”.
Să nu uităm că o naţiune unită este fundaţia unui stat puternic şi, fără implicarea activă a cetăţenilor în societate, fără determinare, nu putem avea o Românie puternică, o ţară demnă şi prosperă. Cu această ocazie, doresc să le transmit compatrioţilor noştri că numai împreună putem construi România, că numai împreună putem moderniza România şi numai împreună putem schimba situaţia economică, socială şi politică în România!
Crin Antonescu
preşedintele Senatului
Crin Antonescu mai precizează că, De Ziua Naţională, gândul său merge şi către românii care se află în afara graniţelor ţării, pe care-i asigură de „preţuirea” şi „susţinerea” sa pentru „eforturile lor de a păstra vie identitatea naţională”. „«La mulţi ani!» români, oriunde v-aţi afla! «La mulţi ani», România!”, transmite Crin Antonescu în mesajul său.
Şi Partidul Naţional Liberal a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Marea Unire este „un simbol al solidarităţii naţionale şi al ideii că proiectele măreţe se pot realiza prin unitate şi determinare”.
Partidul Naţional Liberal, alături de toţi românii, aniversează astăzi 95 de ani de la Marea Unire, un moment istoric fundamental în istoria ţării, care a desăvârşit formarea statului naţional unitar român. La finele Primului Război Mondial, România a beneficiat de o conjunctură politică internaţională favorabilă şi de un grup de oameni politici români care au reuşit să fructifice această situaţie în folosul ţării. Pe fondul înfrângerii Imperiului Austro-Ungar şi în contextul revoluţiei bolşevice din Rusia, provinciile istorice româneşti aflate sub ocupaţie străină s-au unit cu România. Prima a fost Basarabia, a urmat apoi Bucovina, iar la 1 decembrie 1918 unitatea statală românească a fost desăvârşită prin unirea Transilvaniei cu statul român. Dincolo de împlinirea obiectivului naţional al regăsirii tuturor românilor în cadrul aceloraşi graniţe, Marea Unire a însemnat fundamentul consolidării României ca stat modern şi ca putere regională în perioada interbelică, dar şi un impuls dat economiei româneşti, care a beneficiat de mai multe resurse.
PNL
În comunicat se mai arată că PNL „a susţinut dintotdeauna ideea naţională şi a fost artizan sau co-artizan al tuturor reformelor care au dus la modernizarea statului român şi apoi a statului naţional român”.
„Marea Unire trebuie să fie în conştiinţa poporului român şi a fiecărui cetăţean în parte momentul aniversar cel mai important. Noi, românii, avem datoria să ne raportăm la Unirea din 1918 ca la un simbol al solidarităţii naţionale şi al ideii că proiectele măreţe se pot realiza prin unitate şi determinare”, se precizează în comunicatul PNL.
R.D.