Candidatul Coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale din 2025, Crin Antonescu, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă intervenţie a lui Elon Musk în alegerile din România, făcând referire la influenţa acestuia asupra politicii europene.
Într-o declaraţie acordată unui post de televiziune, Antonescu a criticat şi poziţia vicepreşedintelui american J.D. Vance, exprimată la Conferinţa de Securitate de la Munchen, unde acesta s-a întâlnit cu lidera partidului german AfD, Alice Weidel, şi nu cu cancelarul Olaf Scholz. „Mă tem că Elon Musk ar putea încerca să influenţeze alegerile din România, aşa cum s-a întâmplat în Germania. Nu îmi doresc ca acest tip de intervenţii să afecteze democraţia noastră”, a declarat Antonescu.
„Nu am venit aici să fac diplomație. Mă tem că Elon Musk ar putea interveni în alegerile din România. Pt că intervenția lui Elon Musk în alegerile din Germania, faptul că la Munchen, vicepreședintele J.D Vance nu are o întâlnire cu cancelarul Scholz, ci cu șefa AFD, Alice Weidel, este un semnal menit să ne atragă atenția. Nu am cum să nu mă tem să nu se procedeze la fel în România, dar nu cred, sper, să se întâmple la fel. Eu îmi doresc ca în Germania să câștige o alianță care reprezintă calea democratică a României. În România a-l susține pe Călin Georgescu înseamnă a susține ce?”, a declarat Crin Antonescu, la Digi 24.
Antonescu: Nu pot accepta să se facă liste negre, deși nu am nicio legătură cu Soros
„Domnul Musk distribuie o postare cu o declarație a domnului Georgescu care spune că va elimina, va interzice rețeaua sorosistă. Eu nu am vreo legătură cu fundația Soros, nici de la începutul anilor 90 când acțiunile ei avut un caracter benefic, nici după anii 90 când a avut acțiuni cu caracter discutabil”, a precizat Antonescu.
„Nu accept să se facă liste negre. Pentru că istoria acestei țări mai cuprinde liste negre, așa a fost ucis Nicolae Iorga, așa au fost uciși oameni nevinovați. Și listele negre după instalarea regimului comunist, așa ceva nu poate fi acceptat într-o lume liberă în care avem dreptul să nu fim vânați. Domnul Georgescu minte pentru că în România președintele nu poate interzice ceva. Eu nu am fost amenințat, cred că figurez și eu pe liste în online. Pe lista aia poate să fie oameni care mi-au fost mereu adversari politici, nu se poate așa ceva într-o țară civilizată. Faptul că am spus că la un moment dat în Vest există o propagandă pro-LGBT excesivă, nu mă face să accept o propagandă contra drepturilor LGBT”, a subliniat Antonescu.
În plus, candidatul PNL-PSD-UDMR la președinție s-a declarat deranjat că pe „televiziuni publice din România se debitează calomnii împotriva președintelui României, împotriva unor candidați și asta costă 5.000 de lei la CNA”.
Crin Antonescu îl provoacă pe Călin Georgescu la o dezbatere electorală în fața tuturor românilor: „E o stafie a vechii Securități”
„Candidatul Georgescu face jocul Rusiei, fie că vrea, nu vrea”, a mai spus Crin Antonescu, care a adăugat că-l dorește pe acesta „într-o cursă electorală, într-o dezbatere electorală. Că trebuie lăsat sau nu să candideze, nu e treaba mea. E o stafie a vechii Securități, are și sprijinul unor oameni din fosta Securitate”.
Crin Antonescu, candidatul alianței PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a declarat la emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24 că și-l dorește pe Călin Georgescu în cursa electorală pentru a „spulbera” toate „fantasmagoriile”, considerând că românii se află „în fața unui miraj, a unei minciuni enorme”. „E o stafie a vechii Securități”, a mai spus acesta. Crin Antonescu a spus că nu se poate pronunța în privința interzicerii candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din mai, însă a subliniat că îl dorește pe acesta în cursa electorală, la o dezbatere în fața românilor, „așa cum e, cu ce gândește cu adevărat”.
„Tot ce pot să vă spun, și cu fiecare zi dorința mea devine mai aprinsă în această privință, este că îl doresc pe Călin Georgescu în această cursă electorală. Îl doresc pe Călin Georgescu într-o dezbatere. Îl doresc pe Călin Georgescu în fața tuturor românilor, așa cum e, cu ce gândește cu adevărat. Și nu cu toate aceste fantasmagorii montate pe care le-am văzut și pe care eu, unul, mă oblig, consider datoria mea, nu doar a mea și a celorlalți contracandidați, să le spulberăm pur și simplu în cadrul unui proces democratic corect”, a spus Crin Antonescu. Crin Antonescu a spus despre Călin Georgescu că este „o stafie a vechii Securități” și a subliniat că românii se află „în fața unei minciuni enorme”.
Crin Antonescu, despre discursul lui JD Vance: Îmi e simpatic, dar nu poți să vii să-mi spui că Rusia nu e niciun pericol
Crin Antonescu a vorbit miercuri seară, în exclusivitate la Digi24, despre discursul lui JD Vance de la Munchen, când s-a referit la alegerile anulate din România și a afirmat că pericolul nu vine din Rusia, ci din interiorul Europei unde „sunt restrânse” anumite libertăți. „Nu sunt de acord cu afirmația domnului Vance adresată europenilor în general, că pericolul nu vine din Rusia”, a spus candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale. „Nu poți să vii să-mi spui că Rusia nu e niciun pericol cu regimul politic pe care îl are, cu acțiunile politice pe care le-a făcut, cu toți adversarii regimului care au tot murit din senin, fără să putem dovedi vreodată că cineva e de vină anume… ghinion, accidente. Deci nu poți să spui că Rusia e în regulă, că e un partener, că poți discuta orice cu ea”, a continuat Crin Antonescu.
„Aș vrea să vă spun că acum doi ani, un an, cu destulă vreme înainte de alegerile din Statele Unite, i-am urmărit cu interes, nu doar pe Donald Trump ca un simpatizant republican, ca să spun așa, mai vechi, ci și pe cei din jurul său – Ted Cruz, Marco Rubio, JD Vance. JD Vance mi-e simpatic. I-am urmărit discursuri care mi-au plăcut, discursuri articulate conservatoare, lucru cu care am rezonat”, a spus Crin Antonescu.
„La Munchen, am fost de acord în ce ne privește, pentru că socot că asta e profitabil, să fiu de acord că democrația noastră, sistemul nostru democratic, s-a arătat fragil. Nu sunt de acord, dacă înțeleg corect nuanța, cu afirmația domnului Vance adresată europenilor în general, că pericolul nu vine din Rusia, de exemplu, sau din China, ci din interiorul Europei. Cum să înțeleg asta? Dacă înțeleg că ar trebui să fim mai vigilenți cu propria noastră democrație și mai performanți în instituțiile democratice, o pot accepta. Dacă ni se spune că nu e niciun pericol cu Rusia, ci pericolul este în progresismul din Europa, cu asta nu mai pot fi de acord, deși nu sunt progresist, deși sunt cât se poate de conservator în limite democratice”, a continuat fostul președinte al PNL. Discursul domnului Vance de la Munchen a fost unul puternic pe fond, curajos, provocator. Nu mă deranjează nimic din aceste trei caracteristici, dar e clar că dacă nu e doar o proclamație, ceea ce mi s-ar părea nepotrivit e doar deschiderea unui dialog.
„Pentru că nu poți să vii să-mi spui că Rusia nu e niciun pericol cu regimul politic pe care îl are, cu acțiunile politice pe care le-a făcut, cu toți adversarii regimului care au tot murit din senin, fără să putem dovedi vreodată că cineva e de vină anume… ghinion, accidente. Deci nu poți să spui că Rusia e în regulă, că e un partener, că poți discuta orice cu ea, și că nu e un pericol pentru noi, dar e un pericol faptul că în interiorul Uniunii Europene sunt atacate, afectate, limitate niște libertăți. Totuși, asta trebuie explicat”, a adăugat Antonescu.
Crin Antonescu, după dezvăluirile Bloomberg: Eu nu am văzut o susținere din partea SUA pentru Călin Georgescu
Crin Antonescu a declarat miercuri seară, la Digi24, întrebat despre informațiile publicate de Bloomberg, potrivit cărora administrația Trump face presiuni asupra României să nu blocheze candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, că nu a văzut niciun fel de susținere din partea SUA pentru acesta.
„În cazul Georgescu, eu nu cred că putem vorbi de presiuni. Nu cred că putem vorbi nici de susținere. Eu nu am văzut o susținere americană pentru candidatul Georgescu sau alt candidat”, a răspuns Crin Antonescu, întrebat despre posibile presiuni făcute de SUA în favoarea fostului candidat independent la prezidențiale.
„Știu că ne spune oricine se consideră și se recomandă drept inițiat în secretele noii administrații că o postare întotdeauna când apare aia e politică externă americană. Eu însă nu pot admite așa ceva, pentru că postarea aici nici nu are un caracter încât să poată fi luată în serios ca semnal politic. România merită să fie suverană? Am comentat câte ceva despre asta. Deci, indiferent cât de importantă politic e persoana lui Elon Musk nu cred că ne putem mulțumi cu asta. Trebuie să comunicăm, trebuie să o facă atunci când se va putea președintele interimar, ministrul de Externe, primul ministru, în mod oficial, cu omologii americani”, adaugă el.
Declarațiile lui Crin Antonescu vin după ce Bloomberg a scris că administrația Donald Trump face presiuni asupra autorităților române să nu blocheze participarea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale de pe 4 mai.
D.Constantin