-6.2 C
București
sâmbătă, 22 februarie 2025 - 19:59
No menu items!

Crin Antonescu acuză tăcerea de la Cotroceni: „Pare că statul nu are conducere”

spot_img

„Pare că statul nu are conducere, ceea ce nu e deloc bine. Această criză se va încheia abia odată cu încheierea procesului electoral reportat din 2024”, consideră Crin Antonescu. Candidatul coaliției la alegerile prezidențiale a adăugat că ar fi fost mai bine „pentru cauza democrației” ca șeful statului Klaus Iohannis să își încheie mandatul, fiind dorit ca locul său să fie luat de președintele Senatului Ilie Bolojan.

„Această decizie din partea mea a fost un răspuns la solicitarea pe care liderii celor trei partide politice mi-au făcut-o. În general, acceptările și refuzurile mele nu presupun multe rugăminți, ci o propunere la care răspund cu «da» sau «nu». A fost o decizie luată cu puțin timp pentru drămuirea ei, într-un moment în care criza din viața politică românească era și pentru mine evidentă. A fost o propunere surprinzătoare, căreia i-am dat un răspuns rapid, conștient că e o situație complicată și că e un rol foarte complicat. Toți suntem tensionați, preocupați. Am dat un răspuns favorabil, pozitiv, pentru că pot face ceva pentru țara mea, pot asuma această candidatură și pot oferi ce am de oferit compatrioților mei. Avem toate elementele unei crize politice, cu reverberații importante în toată societatea”, a declarat Crin Antonescu, întrebat marți seară la Antena 3 CNN de ce a revenit în politică.

El a mai spus că „este o criză” și „nu trebuie să mai căutăm alte cuvinte”.

„E o criză nu doar pentru ca s-au anulat niște alegeri, nu doar pentru că această decizie produce o traumă. Nu-mi aduc aminte ca vreodată tensiunea să fie atât de mare, energii de tot felul mocnesc, energii de ură, de răzbunare, e ca o bubă, ca un abces”, a mai spus Antonescu.

Iohannis are „o legitimitate discutabilă”

Acesta a vorbit despre o criză la Palatul Cotroceni, după rămânerea acolo a lui Klaus Iohannis în funcția de președinte.

„Avem o criză la Palatul Cotroceni, privitor la rămânerea lui Iohannis acolo. E legală, are o legitimitate discutabilă și ar fi fost de dorit ca după ce noul Parlament s-a constituit, după ce s-a învestit un nou guvern, ca locul președintelui să fie ținut conform Constituției de președintele Senatului. Nu e singura problemă. Dacă tot a rămas președintele Iohannis nu funcționează măcar la nivelul comunicării publice de care cred că e mai mult nevoie ca oricând în această calitate. Guvernul e sub o presiune extraordinară, nu doar din cauza dificultăților bugetare, a avalanșei de suspiciuni publice care se revarsă asupra Guvenrului, unele nejustificate, pentru că de pildă Guvernul și forțele politice care îl compun sunt acuzate că ei au anulat alegerile. Guvernul mai are de dus și o altă dimensiune, unde președintele trebuia să joace un rol esențial, terenul de politică externă. Pare că statul nu are conducere, ceea ce nu e deloc bine. Această criză se va încheia abia odată cu încheierea procesului electoral reportat din 2024”, a explicat el.

Chestionat dacă președintele Iohannis ar trebui să demisioneze, Crin Antonescu a replicat: „Eu nu pot nici să-i impun, nici să-i prescriu președintelui, ar fi fost mai bine pentru cauza democrației, pentru cauza unei stabilități și a unei minime încrederi între cetățeni, să-și încheie mandatul”.

Călin Georgescu, o variantă de „neacceptat”

Crin Antonescu a subliniat că, în opinia sa, Călin Georgescu este „o variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”.

„Domnul Călin Georgescu este o variantă de neacceptat, o variantă periculoasă, chiar dramatică pentru România în ipostaza de președinte. Dacă nu credeam asta, nu eram aici. Este în joc mult din democrația românească, atâta câtă e. Dar nu din cauza persoanei lui Călin Georgescu, despre care am aflat foarte puțin. Problema noastră este să vedem de ce un număr mare de alegători, cel mai mare, a putut vota cu o fantomă, cu un om căruia nu îi știau numele, despre ideile căruia nu știau nimic sau, cu atât mai rău, despre care știau ce știm și noi azi.

De unde vine această supărare, frustrare, mânie, încât să riște ceea ce pentru noi toți este atât de prețios și am câștigat atât de greu? Anume statutul de țară democratică, europeană. Inclusiv cifrele economice arată că în Românai s-a trăit acum 30 de ani. De unde vine această mânie, nu este iraționalitate, ci este o formă de exprimare într-una numit context.

Domnul Georgescu este o fantomă, un drog ieftin dar eficient și distrugător, care este servit unor oameni. Nu mă sfiesc să spun asta, nu disprețuiesc opțiunea unor oameni, dar fac un efort să înâeleg de ce ea a putut sau poate să fie aceasta”, a mai afirmat Crin Antonescu.

„Există partide cu care aş dori să nu am nimic de-a face” 

Întrebat cu ce partid ar prefera să păstreze colaborarea în cazul în care alianţa de guvernare s-ar destrăma, iar el ar fi preşedinte, Crin Antonescu a răspuns că şeful statului ar trebui să fie echidistant. El a spus că o eventuală destrămare a coaliţiei este strict problema partidelor şi a majorităţii parlamentare.

”Cred că preşedintele trebuie să aibă o distanţă egală (…) Trebuie să fie echidistant cu toate partidele, nu doar cu cele care compun azi majoritatea parlamentară. Vă spun azi, când sunt aproape candidat, există partide în Parlament cu care aş dori să nu am nimic de-a face, dar (…) o voi facă dacă voi fi preşedinte să le tratez la fel ca pe celelalte (…) pentru că au un vot, nu atât de numeros, dar la fel de legitim ca şi celelalte. Dau un exemplu, să nu se supere nimeni, partidul doamnei Şoşoacă e la fel de legitim în Parlament şi voturile lui sunt la fel de valoroase ca şi voturile PSD şi PNL”, a declarat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a mai spus că preşedintele nu poate avea speranţa că unele partide pot deveni mai civilizate.

”Preşedintele nu poate avea speranţa că se poate redresa fractura, nu poate avea speranţa că nişte partide pot deveni mai civilizate, mai democratice, mai eficiente, mai reprezentative pentru cei care i-au votat, dacă nu intră într-un dialog cu ele, dacă nu le întinde o mână că aşa e în democraţie. Cei care i-au votat sunt exact ca cei care i-au votat pe ceilalţi. Dacă alianţa s-ar destrăma e o chestiune strict a majorităţii parlamentare, a partidelor, este o măsură a maturităţii lor politice”, a spus Antonescu.

Ironii despre Ponta: „Stă după gard, prinde mingi de golf, le dă înapoi…”

Crin Antonescu a fost întrebat și dacă Victor Ponta, fostul premier și lider PSD, cu care a colaborat acum un deceniu în USL, este „suveranist”.

„Deci, eu am văzut campioni ai suveranismului fugind pe la curțile europene să-și ceară dreptate. L-am văzut pe acest om, domn, candidat, voievod, ce o să mai fie, Călin Georgescu, spunând asta: Domnule, să trimită domnul Trump o echipă, să facă un raport aici, să examineze dacă eu – citez aproximativ, dar știți la ce mă refer – Am greșit cu ceva aici. Și dacă spune că am greșit, eu am plecat. Ăsta e suveranistul numărul unu al României, ambițiosul României, nervosul României: să trimită o echipă domnul Trump”, a spus, cu ironie, Crin Antonescu.

Apoi, s-a referit mai concret și la Victor Ponta.

„Altul stă după gard, prinde mingi de golf, le dă înapoi. Umple-n pahare, ce-o fi făcut pe acolo…foarte bine. Fiecare își petrece timpul liber cum vrea. Perfect, dar după aia vine în România și spune următorul lucru… Are o șepcuță pe cap, a uitat ce om era Biden acum patru ani și zice: Știți ce ne învață pe noi domnul Trump, cei din jurul lui? Noi trebuie să fim patrioți! Noi suntem sănătoși la cap? Deci asta discutăm noi? Suveranism în România? Suntem chiar caricaturi?”, a mai zis Crin Antonescu.

                                                                                                              Adina Bucur