4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:57
No menu items!

Criminalistul Marius Iacob va fi numit miercuri adjunct al șefului DNA UPDATE

spot_img

Criminalistul Marius Iacob îşi mută bufniţele la DNA

  • UPDATE

Criminalistul Marius Iacob va fi numit miercuri în funcția de adjunct al șefului Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. Iacob ar urma să fie detașat, de fapt, la DNA de la Parchetul General unde asigură acum conducerea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică.

Delegarea lui Marius Iacob survine succesului repurtat în soluționarea asasinatului comis săptămâna trecută în județul Argeș (vineri echipa condusă de Iacob a descoperit și capul femeii tranșate și aruncate în râu), care a mai redus din efectele eșecului în descoperirea cadavrului Elodiei Ghinescu și în ancheta derulată în cazul cetățeanului chinez, reținut anul trecut de același anchetator, pe motiv că ar fi avut în bagaje un picior uman, care s-a dovedit a fi, de fapt, o labă de urs.

Colecţionarul procuror Marius Iacob se încălzeşte să reîntregească echipa de conducere a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prin detaşare, imediat ce postul de procuror şef adjunct al instituţiei va fi eliberat de ultimul membru al actualei echipe, Daniel Morar. În plus, pensionarea procurorului şef adjunct al DNA Carmen Gâlcă (al cărei post ar urma să fie ocupat de Marius Iacob) va fi discutată săptămâna viitoare de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după o primă amânare cerută chiar de magistrat.

Celebru pentru instrumentarea cazului „Elodia„, dar şi pentru pasiunea cu care colecţionează bufniţe, plachete şi maşinuţe de poliţie, Marius Iacob aşteaptă să-şi reia poziţia lângă fosta sa şefă, Laura Codruţa Kovesi, acum procuror şef al DNA. O turnură neaşteptată pentru cariera unui procuror care s-a consacrat, încă din anii 80, descoperirii criminalilor.

Dosare celebre: de la Elodia la SOV

Cea mai importantă „captură” din cariera procurorului criminalist rămâne însă arestarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, de a cărui anchetare s-a ocupat personal. Dosarul „Elodia” şi OTV-ul l-au transfomat însă cu adevărat pe Marius Iacob într-un star al buletinelor de ştiri.

De la preluarea funcţiei de şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) a Parchetului General, Marius Iacob nu a ratat nicio cercetare la faţa locului dintr-un caz major, fiind desemnat de Laura Codruţa Kovesi responsabil pentru comunicarea cu jurnaliştii în cazurile de interes. S-a oprit după ce a atras antipatia colegilor de la parchetele mai mici pentru că prelua toate dosarele intens mediatizate, ştirbindu-le din autoritate şi din imaginea de profesionişti (exemplicativă în acest sens fiind ancheta în cazul asasinului de la coaforul Perla, din Capitală, preluată de Marius Iacob încă de la primele împuşcături, deşi criminaliştii bucureşteni s-au remarcat prin profesionalism în toate anchetele importante instrumentate).

Sub conducerea lui Marius Iacob, criminaliştii de la Parchetul General au primit şi o ruşinoasă lovitură de imagine, după ce s-au grăbit să preia, în 2012, dosarul unui chinez care s-a dovedit apoi că nu avea, în bagajele de la Aeroportul Henri Coandă (Otopeni) un picior de om, ci o labă de urs.

„Sanatoriul” de la Parchetul General

Sub conducerea lui Iacob, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a avut cea mai intensă activitate din istorie, dar a fost şi ţinta unor critici dure. La primul interviu susţinut de Tiberiu Niţu, actualul procuror general al României, în faţa Secţiei de Procurori a CSM, acestuia i s-a reproşat că, deşi avea în responsabilitate şi activitatea SUPC, niciunul dintre cei aproape 80 de procurori ai secţiei NU a făcut vreun rechizitoriu privind infracţiuni de evaziune fiscală ori spălare de bani.

Şi Daniel Morar a vorbit despre „sanatoriul” de la Parchetul General. „Este nefiresc ca 99% dintre procurorii de la Parchetul General să aibă calificativul „foarte bine”, susţinea Daniel Morar într-un interviu acordat Revistei 22 foarte aproape de terminarea mandatului ca şef interimar al Ministerului Public.

Eu i-aş pune în primul rând să lucreze. I-aş activa pe cei care sunt total inactivi şi care consideră Parchetul General un sanatoriu. Sunt oameni care nu lucrează sau care lucrează la minima rezistenţă. Eu i-aş pune la lucru şi aş avea instrumentul, le-aş da calificativul de „insuficient“, dacă ei sunt de insuficient, şi nu le-aş da, pe prietenie, calificativul „foarte bine”.

Daniel Morar

martie 2013

A durat mai bine două luni pentru ca CSM a declanşeze un control de fond la SUPC. Abia de luni, Inspecţia Judiciară a CSM a intrat în fişetele procurorilor care, sub conducerea lui Marius Iacob, au preluat cele mai multe dosare din istorie, tocmai ca să mai echilibreze din volumele infinit mai mici de muncă ale procurorilor cu cel mai înalt grad. E drept că printre aceste dosare se numără şi furturi şi jafuri meschine (inclusiv furturi de drujbe sau păsări) care încărcau însă registrele parchetelor inferioare copleşite de numărul prea mare dosare.

Un birou mare

Într-un interviu acordat în 2011 cotidianului „Evenimentul Zilei”, Marius Iacob a vorbit despre averea şi despre pasiunile sale. Pe atunci, doar 60 de bufniţe din sticlă, metal şi pluş îi decorau biroul de adjunct al procurorului general al României. A fost singura dată când şi-a mutat colecţia impresionantă de la etajul doi al Parchetului General la etajul 1, lângă procurorul general al României – pe atunci Laura Codruţa Kovesi.

În viaţa de zi cu zi însă, Marius Iacob locuieşte într-o casă cât biroul de la Parchetul General. Are un apartament de 75 de metri pătraţi în cartierul Rahova, pe care a dat 60.000 de euro în 2006, după ce şi-a vândut garsoniera şi a făcut un credit. Conduce un Audi Allroad, din 2005.

În 2011, Marius Iacob a vorbit în EVZ şi despre viaţa sa privată „Îmi ajunge cât câştig. Nu beau, nu fumez, n-am menajeră, spăl, calc, dau cu aspiratorul şi nu plec în concedii!”. Performanţele sale într-ale gătitului se opresc la ouă ochiuri cu cartofi prăjiţi. Nu este căsătorit şi nu are copii. Are o iubită poliţist, de mai bine de cinci ani.

Marius Iacob s-a hotărât să se facă procuror de la 12 ani. „M-a influenţat procurorul de şedinţă de la procesul de divorţ al părinţilor mei, mi-a plăcut prestanţa lui. Pe atunci, erau procurori la divorţurile în care erau implicaţi copii. Îi mai ştiu şi acum numele. Acum, Iacob n-ar face altceva pentru nimic în lume: „Singurul pericol de a părăsi meseria e să apară Elodia. Mi-am dat cuvântul!”, le-a spus în 2011 Marius Iacob colegilor de la EVZ.

 Cine îl înlocuieşte pe Marius Iacob

Procurorii Parchetului General se aşteaptă să fie conduşi în viitorul apropiat de un inspector judiciar al CSM. Camelia Sutimat ar trebui să cunoască bine defectele şi calităţile procurorilor din cadrul SUPC, devreme ce din secţie face parte şi soţul acesteia. În 2009, Camelia Sutimat a trecut de interviul de selecţie pentru inspecţia judiciară. Iată cum s-a autoportretizat:

Sunt procuror din 1994, am absolvit Facultatea de Drept Bucuresti, 3 ani am fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 6, apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, apoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. În perioada 1998-2000, am fost detaşată la MJ, relatia cu Republica Moldova, am revenit procuror în 2000 la Parchetul de pe lânga CAB, în 2002 am fost numită procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a criminalităţii la Direcţia Naţională Anticoruptie, de la 1 octombrie 2007, inspector CSM. Paralel cu activitatea de procuror, am fost beneficiară a numeroase programe de pregătire în ţară şi în străinătate, am participat la cursuri pe anumite domenii, am o colaborare cu INM din 1997, am participat în numeroase comisii de redactare a subiectelor, trainer pentru implementarea Convenţiei ONU, am fost beneficiara unui program în SUA in 2005, fiind aleasă din reprezentanţii a 50 de instituţii. Aceasta e activitatea de dinainte de a fi numită inspector la CSM. Din 2007, în calitate de inspector, am încercat să dobândesc o experienţă cât mai mare, în calitate de membru supleant în Comisia de disciplină, am pornit şapte acţiuni disciplinare.

Camelia Sutimat

VEZI AICI INTERVIUL SUSŢINUT ÎN CSM

Carmen Gâlcă, ultimul membru al echipei Morar

Carmen Gâlcă şi-a început cariera de procuror în 1987, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, ulterior ocupând funcţia de procuror şef adjunct al acesti instituţii (1996-1999). Din 1999 până 2003 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, iar din 2003 până în 2005 la Parchetul Naţional Anticorupţie Iaşi. Carmen Gâlcă a fost cel mai longeviv membru al echipei lui Daniel Morar, ocupând funcţia de procuror şef adjunct al DNA din 2005 şi până acum.

Maia Constantin