0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:02
No menu items!

Creșele și grădinițele, obligate să instaleze sisteme de monitorizare audio-video la care părinții să aibă acces

spot_img

Pe fondul creșterii violenței în mediul școlar, la Camera Deputaților a fost înregistrat un proiect legislativ, care prevede obligativitatea instalării, în creșe și grădinițe, a unor sisteme de monitorizare audio-video. În plus, părinții vor putea accesa imaginile pe care le transmit camerele de filmat pe toată perioada în care copiii sunt la creșă, respectiv la grădiniță.

Pentru a se reduce numărul de acte de violență verbală, fizică sau emoțională petrecute în creșe și grădinițe, de cele mai multe ori inițiate de educatori sau învățători, Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar se va modifica, potrivit proiectului legislativ de la Camera Deputaților, astfel încât să se introducă obligativitatea monitorizării copiilor atâta timp cât se află în instituțiile de învățământ.

Concret, unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar, indiferent dacă sunt din sistemul public sau din cel privat, vor fi obligate să instaleze sisteme de monitorizare audio-video în sălile de clasă, exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese și săli de festivități.

Apoi, creșele și grădinițele vor fi obligate “să transmită părinților modalitatea prin care aceștia pot accesa camerele pe toată perioada cât copilul se află în incintă”.

Viitoarea lege stabilește că nu va fi necesar consimțământul părților vizate de sistemul de monitorizare al spațiilor de educație din creșe și grădinițe. “În cazul acestor sisteme, camerele de monitorizare audio-video sunt obligatorii în contextul serviciilor de prevenire a incidentelor, de consiliere și cu scopul asigurării siguranței și integrității oferite direct copiilor”, mai apare în document.

Acum, Legea învățământului preuniversitar stabilește că doar școlile pot decide, în urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, instalarea unui sistem de supraveghere audio-video.

Potrivit inițiatorilor, “Propunerea de față are la bază creșterea numărului de acte de violenţă în aceste zone, fapt care generează îngrijorare și nevoia de a propune soluţii concrete, cunoscut fiind faptul că actele de violenţă creează consecințe multiple asupra dezvoltării socio-emoţionale ale copiilor.

Violenţa psihologică și abuzul emoțional sunt fenomene din ce în ce mai întâlnite în cazul preșcolarilor, iar acestea vin din partea unor persoane cu care minorii se află într-o relație de încredere sau de răspundere şi în majoritatea cazurilor aceştia sunt educatori/ învățători, director.

Modalitatea de abuz îmbracă forme diferite de la umilire verbală sau nonverbală, la amenințare, terorizare, ridiculizare etc. În acest context, evident că putem discuta de abuz din partea cadrului didactic care poate îmbrăca inclusiv forma răspunderii penale”.

D.Constantin