În contextul mondial al unei economii șubrede și a scumpirii alimentelor și facturilor, se pare că și în materie de îmbrăcăminte ne vom confrunta cu creșteri de prețuri. Cotaţiile la bumbac au trecut, marţi, peste pragul de un dolar pentru o livră (453 de grame) prima dată în ultimii zece ani, în condițiile în care vremea nefavorabilă şi problemele din industria de transport de marfă pun în pericol livrările de bumbac, ceea ce va duce la creşterea costurilor pentru îmbrăcăminte în toată lumea, transmite Bloomberg.
Un preţ mai mare la bumbac, înseamnă scumpirea tuturor articolelor de îmbrăcăminte.
Retailerii ar putea încerca să transfere aceste costuri la consumatori, rezultând în inflaţie, pentru orice – de la tricouri la blugi, ceea ce ar putea diminua cererea şi afecta marjele pentru producători precum Levi Strauss & Co, conform Agerpres.
La bursa de la New York, contractul la bumbac cu livrare în luna decembrie a urcat până la 1,005 dolari pentru o livră (453 grame), cel mai ridicat nivel înregistrat după luna noiembrie 2011.
Preţul bumbacului a crescut cu 28% în acest an, pe fondul unei cereri puternice venită în special din China, combinată cu perturbările pe partea de ofertă provocate de pandemie şi haosul din sectorul de logistică, ca urmare a creşterii costurilor cu transportul maritim.
Analiştii se aşteaptă ca 2021 să fie al doilea an consecutiv de deficit global de aprovizionare cu bumbac, iar China, cel mai mare utilizator mondial, are nevoie de noi surse de aprovizionare cu bumbac pentru industria sa textilă.
Alte importante ţări producătoare de bumbac, precum Bangladesh, Pakistan şi India, au şi ele probleme cu culturile de bumbac.