Israelul este supus unor presiuni tot mai mari pentru a accepta o prelungire a pauzei de patru zile în războiul cu Hamas, potrivit Bloomberg.
Președintele american Joe Biden a declarat că susține prelungirea încetării focului, care urmează să se încheie marți dimineață și care face parte dintr-un acord pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza. Oprirea luptelor este „extrem de necesară” pentru ca ajutoare suplimentare să ajungă în teritoriu și pentru ca mai mulți prizonieri să fie eliberați.
„Acest acord oferă rezultate care salvează vieți”, a declarat Biden duminică reporterilor. „Acest acord este structurat astfel încât să poată fi prelungit pentru a continua să se bazeze pe aceste rezultate. Acesta este obiectivul meu. Acesta este obiectivul nostru: să menținem această pauză și după ziua de mâine”, a adăugat Biden.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit duminică cu Joe Biden și a spus că o prelungire este posibilă, reiterând că fiecare zi suplimentară de armistițiu este condiționată de eliberarea a încă 10 ostatici. El a mai spus că Israelul nu își va schimba obiectivul de a încerca să distrugă Hamas.
Un armistițiu mai lung „ar fi binevenit”, a declarat Netanyahu într-o declarație. „În același timp, i-am spus și președintelui Biden că, la sfârșitul programului prevăzut în acord, vom trece la realizarea obiectivelor noastre cu toată forța: Eliminarea Hamas, asigurându-ne că Gaza nu va redeveni ceea ce a fost și – bineînțeles – eliberarea tuturor ostaticilor noștri.”
Oprirea temporară a focului a început vineri dimineață, după negocieri intense, intremediate de Qatar, cu ajutorul Egiptului și al SUA. Hamas și Israelul au convenit ca gruparea militantă susținută de Iran să elibereze 50 de ostatici în schimbul eliberării, de către guvernul israelian, a 150 de palestinieni încarcerați.
Pauza a ținut până acum, iar Hamas a eliberat duminică alte 17 persoane, inclusiv o fetiță de patru ani – cu dublă cetățenie americano-israeliană – ai cărei părinți au fost uciși de Hamas în atacul din 7 octombrie asupra Israelului. Acest atac a declanșat războiul.
Hamas, desemnată organizație teroristă de către SUA și Uniunea Europeană, a ucis în acea zi aproximativ 1.200 de persoane și a răpit 240. Israelul a ripostat cu un bombardament masiv asupra Fâșiei Gaza, care este condusă de Hamas, și cu o ofensivă terestră. Aproximativ 15.000 de palestinieni au fost uciși, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, iar o mare parte din enclava mediteraneană a fost redusă la ruine.
Hamas a predat 58 de ostatici până duminică, inclusiv non-israelieni. Hamas urmează să elibereze alți 11 israelieni luni pentru a respecta acordul de patru zile.
Unii oficiali israelieni se tem că, cu cât pauza va dura mai mult, cu atât mai greu va fi pentru Israel să reia războiul.
„Hamas va prelungi această situație mult timp”, a declarat Joshua Krasna, fost diplomat israelian de rang înalt și analist de informații. „Întrebarea este câtă legitimitate va avea Israelul pentru a-și relua campania după o încetare a focului prelungită. Va fi foarte dificil, dacă nu imposibil, pentru guvernul israelian să nu continue încetarea focului dacă Hamas se oferă să elibereze ostatici suplimentari”, a mai spus el.
Bilanțul victimelor civile din Gaza provoacă o îngrijorare sporită în rândul politicienilor democrați din SUA, unii dintre ei solicitând condiționarea acordării de noi ajutoare militare Israelului de respectarea dreptului umanitar internațional.
Armistițiul include livrarea mai multor alimente și medicamente în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul. Națiunile Unite și oficialii palestinieni spun că războiul a creat o catastrofă umanitară în teritoriu. Israelul a declarat că 200 de camioane cu ajutoare au intrat duminică în Gaza.
ONU spune că mulți oameni nu au încă alimente sau combustibil pentru gătit și că brutăriile nu funcționează, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la nutriție, în special în nordul Gaza, punctul central al ofensivei terestre a Israelului.
Războiul continuă să se răsfrângă asupra întregului Orient Mijlociu. Duminică, un petrolier chimic legat de un miliardar israelian a fost eliberat de o navă de război americană după ce bărbați înarmați au abordat nava în Golful Aden. Deși armata americană nu a confirmat identitatea atacatorilor, două rachete au fost trase asupra navei de război – un distrugător numit USS Mason – la scurt timp după aceea din teritoriul controlat de Houthi în Yemen, potrivit armatei americane.
Nicio persoană de pe petrolierul chimic, numit Central Park și care face parte din grupul Zodiac al omului de afaceri israelian Eyal Ofer, sau de pe Mason nu a fost rănită.
Houthis, un grup rebel susținut de Iran și cu sediul în Yemen, sprijină Hamas și a lansat rachete spre Israel în ultimele săptămâni. De asemenea, au amenințat navele israeliene și, pe 19 noiembrie, au capturat un transportor de vehicule numit Galaxy Leader în Marea Roșie. Acesta nu a fost încă eliberat.