Cecetătorii avertizează că astfel de produse nu apară de atacurile pe termen lung ale radiațiilor UV
Purtarea cremei de protecție solară nu mai constituie o garanție a prevenției cancerului de piele, avertizează oamenii de știință, potrivit Daily Mail.
Dermatologii recomandă purtarea peste zi a unei creme cu factor de protecție solară sub machiaj, iar dacă se poate, inclusiv produsele de make-up să fie cu protecție solară.
Specialiștii britanici au demontat mitul conform căruia cremele cu protecție solară ar putea preveni cancerul de piele. Aceștia avertizează că astfel de produse nu apară de atacurile pe termen lung ale radiațiilor UV. În timp ce o cremă cu SPF poate opri arsurile solare și efectele pe termen scurt pe plajă, totuși, permite trecerea unor raze solare care, pe termen lung, pot fi potențial fatale.
Oamenii de știință de la Universitatea din Manchester și Institutul de Cercetare din Londra au efectuat primul studiu molecular din lume al melanomului malign care este principalul răspunzător al cancerului de piele.
Lucrarea a scos la iveală faptul că și cel mai înalt grad SPF, de 50, permite radiațiilor UV să treacă suficient pentru a deteriora ADN-ul din celulele pigmentare ale pielii.
„Oamenii cred că sunt invincibli odată ce și-au aplicat o cremă cu SPF și își prelungesc astfel expunerea la soare, petrecând suficient timp pentru ca razele UV să îi afecteze”, a declarat dr. Julie Sharp, de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, completând că „această cercetare adaugă dovezi importante care arată că protecția solară are un rol, dar că nu ar trebui să vă bazați doar pe aceasta pentru a vă proteja pielea”, notează Daily Mail.
Totodată, cercetătorii îi sfătuiesc pe oameni să se acopere atunci când ies la soare, pe lângă crema cu protecție solară oferită. Purtarea pălăriilor și a hainelor lejere este esențială, dar și statul la umbră, pentru a nu intra în contact direct cu razele UV.
În mod normal, corpul are un „gardian”, care protejează de radiații, numit P53, care activează eliberarea de proteine împotriva razelor UV. Din păcate, radiațiile solare îl înving pe acest gardian care apără pielea, iar protecția solară nu mai face față.
C.A.