4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:47
No menu items!

Creditul în valută, evitat în masă de bănci, în timp ce economisirea a ajuns la o treime din PIB

spot_img

Imagini regizate cu bancnote, 8 noiembrie 2007. Foto: Andrei Spirache

Creditul neguvernamental în valută a scăzut, în luna octombrie acestui an, cu 7,4% față de luna similară a anului trecut, arată datele BNR. Economiile în bănci ale firmelor și ale populației, pe de altă parte, au crescut până la 208 miliarde de lei, ceea ce reprezintă peste 33% din Produsul Intern Brut (PIB).

Cel mai mult au scăzut împrumuturile în monedă străină acordate firmelor, cu peste 10%, în timp ce pe segmentul populației acestea s-au comprimat cu 4,6%. La polul opus, creditarea în lei a crescut cu aproape 2% față de octombrie 2012.

Împrumuturile în monedă națională au crescut cel mai mult în cazul firmelor, cu 3,1% față de octombrie 2012. Per ansamblu, din cauza scăderii masive a creditelor în valută, creditul neguvernamental s-a comprimat cu aproape 1% față de luna septembrie și cu aproape 4% față de luna octombrie a anului trecut.

Pe de altă parte, împrumuturile contractate de stat au crescut în octombrie cu 1,5%, până la 76,2 miliarde de lei, însă față de aceeași lună a anului trecut creditul guvernamental a scăzut cu 1,9%.

În timp ce creditarea continuă să rămână blocată, depozitele populației și ale firmelor au crescut în octombrie cu 1,3% față de septembrie 2013, până la aproape 208 miliarde de lei. Depozitele în lei ale populației au crescut cu 2% față de septembrie și cu 5,3% față de octombrie 2012. Economiile în bănci ale firmelor, în monedă națională, au crescut cu 2,4% față de septembrie 2013 și cu aproape 11% față de 31 octombrie 2012.

În privința depozitelor în valută, acestea au scăzut cu 0,3% față de septembrie, dar au crescut cu peste 5% față de octombrie 2012.

”Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu 5,1% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 7,6%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, s-au majorat cu 5,3% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice au crescut cu 7,8 la sută)”, se arată în raportul băncii centrale.

Cosmina Croitoru