2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:13
No menu items!

Creditul în valută pentru populație și firme, în picaj. Împrumuturile în lei, cele mai accesate

spot_img

bani ghiseu

Creditarea în valută a populației și firmelor din România a continuat să scadă în luna septembrie a acestui an, respectiv cu 0,3% față de august și cu 6% față de septembrie 2012, arată datele Băncii Naționale a României (BNR).

Pe de altă parte, împrumuturile în lei au crescut cu aproape 2% față de august și cu 1,2% față de luna septembrie a anului trecut.

”Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut, în luna septembrie 2013, cu 0,5% (1,1% în termeni reali) faţă de luna august 2013, până la nivelul de 223 de miliarde de lei”, a transmis BNR. Față de luna septembrie a anului trecut, creditarea neguvernamentală (atât a populației, cât și a firmelor) a scăzut cu 3,3%, fiind trasă în jos de reducerea împrumuturilor în valută.

La popul opus, creditul guvernamental a crescut, în luna septembrie față de august, cu 2,3%, până la 75 de miliarde de lei, și a scăzut cu 4,1% față de septembrie 2012.

În privința economisirii, aceasta a continuat să crească, mai ales cea în valută. Astfel, depozitele populației și ale firmelor  au crescut cu aproape 1% față de august, până la 205 miliarde de lei. În timp ce depozitele în lei au crescut cu 0,6% într-o lună (septembrie față de august), cele în valută au fost mai mari cu 1,4%.

Față de luna septembrie a anului trecut, economisirea în lei a crescut cu 5%, iar cea în valută, cu 7,2%. În timp ce banca centrală a luat măsuri consecutive de reducere a dobânzii de politică monetară, pentru încurajarea creditării, băncile comerciale nu răspund în ritmul așteptat de piață. Mai mult, acestea au redus semnificativ dobânzile la depozite.

Economiștii sunt de părere că cele trei reduceri consecutive ale dobânzii de politică monetară, operate de BNR în ultimele luni, nu sunt suficiente pentru a relua creditarea de pe piața locală. “Nu vedem o reluare rapidă a creditării de consum. Nu este suficient să avem o creditare mai ieftină. Este nevoie și de cerere”, declara recent economistul UniCredit Țiriac Bank, Dan Bucșa.

Cosmina Croitoru