Soldul creditelor acordate de bănci populației și firmelor a scăzut, în luna aprilie a acestui an, cu 1,8% față de luna martie, până la aproape 220 de miliarde de lei, arată datele Băncii Naționale a României (BNR). Creditarea a scăzut și față de luna aprilie a anului trecut cu 2,1%, singura componentă aflată pe creștere fiind creditul în lei pentru firme, care a avansat cu 7,7%.
Față de luna martie, împrumuturile în lei acordate firmelor și populației au scăzut cu 0,5%, iar cele în valută, dar exprimate în moneda națională, s-au redus cu 2,5%. Față de aprilie 2012, creditarea în lei a crescut cu 3,8%, în timp ce împrumuturile în valută au scăzut cu 5,4%.
În privința depozitelor, economisirea a scăzut ușor față de luna martie, dar a crescut cu 4,8% față de luna aprilie a anului trecut. Populația a apelat, în luna aprilie, la economiile în valută, care au scăzut cu 2,2% față de martie, în timp ce firmele au continuat să-și facă depozite în valută. Pe această componentă, creditarea a crescut cu 1,5%.
Ca o tendință anuală se observă o creștere constantă a economisirii în valută, atât pe partea firmelor (+15,6%), cât și pe cea a gospodăriilor populației (+14,1%).
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, declara la finalul lunii martie că România are nevoie de o sursă solidă de creditare a populației și a băncilor. Oficialul s-a referit în discursul său la necesitatea unei capitalizări solide a sistemului bancar local, dar și la dificultatea băncilor de a rezista pe piață în condiții de criză.
”Băncile trebuie să aibă ce să împrumute. Să fie finanțate, ca să aibă ce finanța. Apoi li se cere să fie cu ochii în patru cui dau creditele. O fi o bancă un magazin de bani, cum le place unor jurnaliști să spună? La bancă nu se stă la coadă ca la orice magazin. Aici poți să soliciți un credit, iar banca să nu ți-l dea”, a declarat Vasilescu.
BNR a decis, la 2 mai, să întindă o mână de ajutor băncilor, dar și să impulsioneze din nou creditarea, prin reducerea ratei dobânzii aferente creditelor acordate băncilor comerciale, pe termen scurt, în lei (creditele Lombard) cu 1%. Tot pentru a sprijini sectorul financiar-bancar, BNR a decis creșterea cu 1% a ratei dobânzii pentru depozite.
Cosmina Croitoru