2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:50
No menu items!

Creditarea a scăzut și în 2013, iar BNR admite asta. Există însă și împrumuturi în creștere

spot_img

bani ghiseu

Activitatea de creditare a continuat să scadă, în 2013, către sectorul privat, în timp ce împrumuturile statului sunt pe plus, arată cel mai recent buletin lunar al BNR. Tot în creștere sunt și creditele ipotecare, precum și cele aferente programului ”Prima Casă”, care se acordă exclusiv în lei. Alte evoluții semnificative în 2013 se referă la creșterea ratei creditelor neperformante până la aproape 22%, dar și la îmbunătățirea raportului economisire-creditare.

”Analiza deciziilor investiţionale ale băncilor în anul 2013 evidenţiază o diminuare a activităţii de creditare, imprimată de reducerea împrumuturilor către sectorul privat (scădere de 4,7%). În ceea ce priveşte creditul guvernamental, scăderea acestuia s-a accentuat în prima parte a anului, sub influenţa creşterii atractivităţii pieţei titlurilor de stat pentru investitorii nerezidenţi”, a transmis banca centrală.

Ulterior însă, împrumuturile statului au reînceput să crească, ”în contextul creșterii necesarului de finanţare a sectorului guvernamental”.

Principala contribuţie la scăderea creditului pentru populație și firme a revenit celor din urmă (unde s-a înregistrat o scădere reală de aproape 7%), pe fondul creşterii restrictivităţii standardelor de creditare, al înăspririi termenilor de creditare, dar şi al scăderii cererii de împrumuturi.

O traiectorie descrescătoare au înregistrat şi creditele destinate gospodăriilor populaţiei, scăderea consemnată fiind însă mai puţin amplă. Creditul de consum s-a restrâns cu 9,2%, în timp ce pentru creditul ipotecar avansul a fost de 8,5% în decembrie, atât împrumuturile în euro, cât şi cele în lei fiind pe creștere.

”Referitor la această ultimă componentă, creșterea a fost influențată de îngustarea substanţială a ecartului dintre dobânzile în lei şi cele în euro, dar și de renunţarea la finanţarea prin credite în valută a achiziţiilor de locuinţe în cadrul programului „Prima casă”, începând cu luna august 2013”, arată BNR.

Din perspectiva monedei de denominare, scăderea mai accentuată a creditelor în valută acordate sectorului privat (până la -7,1% la sfârşitul anului 2013), mai ales ca urmare a înăspririi condiţiilor de creditare pe acest segment, a dus la deteriorarea poziţiei acestuia în favoarea împrumuturilor în lei, a căror pondere în stocul total al creditelor acordate sectorului privat s-a apropiat astfel de 40% la 31 decembrie 2013.

”Restrângerea stocului de credite, concomitent cu intensificarea activităţii de economisire, s-a reflectat în îmbunătăţirea raportului dintre credite şi depozite (mai ales în cazul componentei în valută), la nivel agregat indicatorul coborând în proximitatea pragului unitar (101,3%, faţă de 114,5% în 2012)”, mai precizează banca centrală.

Capitalizarea sistemului bancar românesc s-a menţinut la un nivel adecvat, indicatorul de solvabilitate marcând chiar o uşoară îmbunătăţire faţă de sfârşitul anului anterior, până la 15%, în contextul unor aporturi suplimentare de fonduri din partea acţionarilor.

Rata creditelor neperformante a continuat să crească însă anul trecut, ajungând în decembrie la 21,9%, cu peste 3,6% peste nivelul din anul anterior. Potrivit BNR, în cea de-a doua jumătate a anului s-au observat totuşi unele semnale pozitive cu privire la traiectoria viitoare a acestui indicator, şi anume atenuarea vitezei de deteriorare şi inversarea trendului crescător aferent numărului de companii cu împrumuturi neperformante.

De asemenea, banca centrală arată că profitabilitatea sistemului bancar a revenit în teritoriu pozitiv în 2013 (după trei ani cu pierdere la nivel agregat), sub influenţa favorabilă a diminuării costurilor de finanţare interne şi externe, a provizioanelor, precum şi a unor cheltuieli legate de ajustarea valorii activelor din portofoliu.

Cosmina Croitoru