2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:49
No menu items!

Creșterea poverii fiscale a creat panică în rândul managerilor români. Ce vor aceștia de la Guvern

spot_img

manageri

Directorii generali ai companiilor din România, în procent de 92%, sunt preocupaţi de creşterea poverii fiscale, iar 86% din aceştia se tem de răspunsul Guvernului la problema deficitului bugetar, arată rezultatele studiului PwC Romania CEO Survey 2014. Acesta este al doilea cel mai ridicat nivel de îngrijorare înregistrat la nivel global, după cel din Franţa, acolo unde toţi directorii de companii au menţionat problema creşterii poverii fiscale drept principala ameninţare pentru afacerile companiilor pe care le conduc, şi mult peste media globală de 70%.

În acelaşi timp, 92% din directorii generali din România cred că firmele ar trebui să-şi plătească „partea corectă” de impozite şi taxe. Apoi, 84% din respondenţi cred că firmele multinaţionale ar trebui să-şi publice informaţiile referitoare la venituri, profituri şi impozitele şi taxele plătite pentru fiecare ţară în parte în care operează, iar 80% sunt de acord ca autorităţile fiscale din întreaga lume să comunice între ele informaţiile fiscale pe care le au referitor la companii.

„Ceea ce ne spun directorii de companii din România este că politica fiscală are un impact major asupra competitivităţii afacerilor lor şi se tem că măsurile luate pentru echilibrarea bugetului s-au făcut în dauna companiilor. În acelaşi timp, aceştia recunosc că nivelul scăzut al colectării fiscale este una dintre vulnerabilităţile României şi susţin puternic iniţiativele de majorare a încasărilor bugetare şi de combatere a evaziunii fiscale, care este văzută drept o practică de concurenţă neloială. 53% dintre directorii generali din România şi-ar dori ca Guvernul să ia măsuri pentru crearea unui sistem fiscal competitiv la nivel internaţional”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România în cadrul unei conferinţe organizate azi de PwC.

88% dintre directorii generali ai companiilor din România cred că prioritatea Guvernului ar trebui să fie îmbunătăţirea infrastructurii ţării, cel mai ridicat procentaj din întreaga lume, în vreme ce 78% dintre ei cred că guvernele care s-au succedat nu au reuşit să facă acest lucru până în prezent. De asemenea, respondenţii şi-ar dori ca autorităţile să asigure stabilitatea sistemului financiar şi accesul la surse de finanţare la costuri rezonabile (65%).

Pentru cea de-a 17-a ediţie anuală a raportului PwC Global CEO Survey au fost derulate peste 1.300 de interviuri în 68 de ţări din întreaga lume în ultimul trimestru al anului 2013. În funcţie de regiune, 445 de interviuri au fost derulate în Asia Pacific, 442 în Europa, 212 în America de Nord, 165 în America Latină, 45 în Africa şi 35 în Orientul Mijlociu. În România au fost realizate 49 de interviuri.

Mediul de afaceri din România a reclamat, la finalul anului trecut, deciziile de creștere a fiscalității adoptate de Guvern în mod intempestiv, fără echilibrarea acestora prin măsuri de stimulare a mediului privat, cum ar fi reducerea impozitării muncii. Camera de Comerț Româno-Americană (AmCham România), de pildă, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noul val de taxe.

”Această creștere a taxelor și impozitelor, fără consultarea transparentă cu mediul de business, va duce la o majorare, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pentru contribuabilii români”, a transmis AmCham.

Totodată, lipsa de coerență și consistență în adoptarea de măsuri cu caracter fiscal, precum și intervențiile frecvente și imprevizibile ale Guvernului în economie crează distorsiuni în mecanismele pieței, dificultăți în planificarea afacerilor, cu consecințe deosebit de grave pentru mediul de afaceri românesc, atractivitatea investițională și competitivitatea economică a României, mai transmitea AmCham.

Cosmina Croitoru