4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:00
No menu items!

Covid transformă criminalitatea: abuzurile domestice și piața neagră a medicamentelor, în top

spot_img

Până la sfârșitul lunii martie, la o săptămână de la primul blocaj al Regatului Unit, infracțiunile înregistrate în Lancashire au scăzut uimitor cu 40%, comparativ cu media de patru ani, relatează The Guardian.

La început a fost un soi de panică, în rândul forțelor de ordine. Dar, la aproape un an de la pandemie, criminalitatea nu a dispărut, ci doar s-a schimbat, în căutarea de noi oportunități prezentate de o criză de sănătate care a afectat fiecare aspect al vieții noastre – și în moduri care nu au fost întotdeauna imediat vizibile celor care aplică legea.

 

În primăvară, când multe țări au impus blocarea, infracțiunile tradiționale, cum ar fi furtul de magazine și efracție, au căzut deoarece magazinele erau închise și oamenii erau blocați acasă. Cu toate acestea, criminalitatea cibernetică, violența domestică și comportamentul antisocial au crescut – acesta din urmă probabil din cauza încălcării restricțiilor Covid-19. Când blocările au fost ridicate în jurul lunii iunie, aceste tendințe au revenit într-o oarecare măsură.

Cei care au comis infracțiuni de tip tradițional și-au adaptat modul de lucru. Tâlharii înarmați din California și-au dat seama că măștile faciale oferă un anonimat convenabil, la fel ca și doi bărbați îndrăzneți care dețineau un birou poștal în Luton, Anglia, purtând mănuși de latex.

Hoții au râvnit noi categorii de obiecte. Butelii de oxigen au fost furate din spitale; băncile de alimente au fost atacate. Și, deși infracțiunile violente au scăzut în general, în timpul blocării a apărut o nouă categorie de atacuri: tusea rău intenționată a coronavirusului. Când vinovații sunt copii, riscă să fie excluși de la școală. Adulții, ale căror victime au inclus lucrători cheie, riscă închisoarea.

De asemenea, scăderea generală a violenței ascundea o creștere a abuzurilor domestice în timpul și imediat după blocare. Această infracțiune este sub-raportată dramatic, de regulă, dar organizațiile de caritate au raportat o creștere semnificativă a apelurilor de ajutor și a dovezilor că violența escaladează rapid – ceva ce poliția anticipase.

Am început să plasăm ofițeri și consilieri independenți de abuzuri domestice în supermarketuri și în alte locuri în care credeam că victimelor li se va permite să iasă, în speranța că vom putea oferi o cale de ieșire”, spune Halford.

Copiii au fost și mai des victime ale violenței, inclusiv abuzuri sexuale online și offline. Închiderea școlilor și lipsa locurilor de siguranță alternative au agravat problema în unele țări, spune Heather Flowe, psiholog legist la Universitatea din Birmingham, deoarece copiii erau fie lăsați singuri acasă când părinții lor ieșeau la serviciu – uneori cu acces la internet – sau roaming pe străzi.

În Kenya, unde președintele Uhuru Kenyatta a ordonat o anchetă asupra problemei în iulie, echipa lui Flowe a chestionat peste 1000 de supraviețuitori de abuzuri, cu rezultate îngrijorătoare. „Vârsta medie a copiilor din eșantionul nostru este cu patru ani mai mică decât era pre-pandemică”, spune ea. Scăderea – de la 16 la 12 – poate fi din nou explicată prin schimbarea tiparelor de oportunitate, spune Flowe.

După epidemia de Ebola din 2014 din Sierra Leone, când au fost adoptate măsuri de salvgardare pentru copiii mici, au fost victimizați mai mulți copii mai mari – și a existat o creștere a sarcinilor la adolescente. De data aceasta infractorii au fost adesea vecini sau persoane care își petrec mai mult timp online.

„Având în vedere circumstanțele „potrivite”, potențialul persoanelor „predispuse” de a comite abuzuri sexuale asupra copiilor este mai răspândit decât este probabil confortabil de recunoscut”, a scris Richard Wortley, un cercetător la Institutul Jill Dando de la University College din Londra, anticipând problema în Mai.

Întreruperile liniilor globale de aprovizionare au afectat piețele ilegale și legale. Datele sunt rare despre impactul Covid-19 asupra traficului de persoane, însă experții s-au temut că nu ar fi bine și există indicii că au avut dreptate.

Ilias Chatzis, lucrător al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) din Viena, arată că deși migrația a scăzut dramatic când frontierele au fost închise, factorii de împingere care o conduc sunt la fel de puternici ca oricând. „Pentru persoanele care fug de război, persecuție sau sărăcie extremă, o posibilă infecție cu Covid-19 într-o țară sigură ar putea fi văzută ca un risc demn de luat”, spune Chatzis.

Contrabandistii de droguri au fost nevoiți să navigheze, de asemenea, granițele mai puțin relaxate. Pentru început, spune Niamh Eastwood, directorul executiv al centrului britanic pentru eliberarea expertizei în domeniul drogurilor, piața ilegală a drogurilor din Marea Britanie s-a dovedit remarcabil de rezistentă. Mulți consumatori dependenți s-au îndepărtat de heroină spre benzodiazepine sintetice, nu pentru că heroina s-a terminat, ci pentru că veniturile lor din cerșit și furt au scăzut – și „benzos de stradă” sunt mai ieftine. „Oamenii le pot cumpăra cu mai puțin de o halbă [pe pastilă]”, spune Eastwood.

Furnizorii de droguri pentru petreceri sau cluburi, pe de altă parte, și-au văzut piața prăbușindu-se în timpul blocării, pentru a reveni mai târziu în an. Fiona Measham, criminolog la Universitatea din Liverpool arată că „restricțiile de călătorie îngreunează producătorii să obțină substanțe chimice precursoare și dealerii să obțină medicamentele finite. Ceea ce se întâmplă atunci când crește criza este că prețul crește și puritatea scade”, spune Measham, și există dovezi anecdotice conform cărora dealerii vând stocuri inferioare standardelor pe care consumatorii le-ar respinge în timp normal.

Fluctuațiile de puritate sunt periculoase în orice direcție: sus, deoarece riscul de supradozaj crește; pentru că oamenii pot compensa și apoi supradoza atunci când nivelurile anterioare sunt restabilite. Aditivii pot fi, de asemenea, periculoși. Fentanilul opioid sintetic puternic, care creează dependență rapid, a apărut în drogurile de stradă .

Stresul situației pare să-și fi luat efectul. „Cu siguranță am primit rapoarte anecdotice … că a existat o violență crescută, dar acest lucru a fost în mare parte consumator de droguri pentru consumatorul de droguri”, spune Eastwood. Ea ar fi putut fi evitată, crede ea, dacă autoritățile din Marea Britanie s-ar fi gândit să asigure aprovizionarea cu droguri în condiții de siguranță, așa cum au făcut-o în Canada.

Pe măsură ce piețele lor tradiționale de droguri și oameni au scăzut, grupurile de criminalitate organizată s-au diversificat, tranzacționând cu echipamente de protecție personală (EIP), produse farmaceutice și chiar servicii funerare.

Văzând o oportunitate de propagandă, în unele locuri și-au extins influența intervenind pentru a ajuta acolo unde s-a văzut că răspunsurile oficiale la criză nu au reușit.

În Japonia, relatează UNODC, grupurile Yakuza au distribuit măști și hârtie igienică gratuite, în timp ce în Afganistan talibanii au trimis echipe de sănătate în zone îndepărtate. Bandele din Cape Town, Africa de Sud, au stabilit un armistițiu temporar pentru a distribui colete de alimente.

Pe măsură ce au apărut noi piețe ilegale, webul întunecat le-a îmbrățișat. A existat un comerț de crizză petru echipamente de protecție la început și, încă din martie, înainte ca un adevărat vaccin Covid-19 să fie mai mult decât o sclipire în ochii oricărei companii farmaceutice, puteți cumpăra ceva „similar” pentru doar 200 de dolari (deși prețurile au crescut în zeci de mii de dolari).

Au fost apă cu zahăr? Vaccinuri experimentale furate din laboratoare de bună-credință? Sau preparate făcute de la oameni care și-au revenit din Covid-19? Nimeni nu stie.

Ocazional, furnizorii darknet au găsit câteva scrupule. „În niciun caz nu folosiți Covid-19 ca instrument de marketing”, și-a avertizat utilizatorii o piață darknet.

Dar creșterea criminalității cibernetice provocată de pandemie este mult mai largă decât profitul, spune Benoît Dupont, criminalist la Universitatea din Montreal, Canada. Deși unele dintre ele sunt organizate, deși de grupuri diferite decât cele active în criminalitatea tradițională organizată, o mulțime de comercianți unici și antreprenori de dormitor au intrat în acțiune.

Cei mai tineri făptași – unii de până la 12 ani – ar fi putut fi motivați de plictiseală sau frustrare, dar a fost și cazul, din nou, al unei oportunități gigantice. Asistați la frauda care a parazitat schemele guvernamentale care oferă sprijin financiar, cu verificările lor superficiale.

Viteza cu care infractorii cibernetici au reacționat la ciclul de știri a fost uluitoare, spune Dupont. Un front al atacurilor de phishing, care pretinde uneori să provină de la organizații de sănătate publică cunoscute, a început în Japonia la începutul lunii februarie, a pătruns în Europa în martie, apoi a invadat America de Nord.

Atacurile cibernetice împotriva spitalelor și a laboratoarelor de cercetare au urmat o traiectorie similară. Creșterea criminalității cibernetice este un efect secundar recunoscut al dezastrelor, dar chiar și experții au fost ocoliți de amploarea acesteia. „Nimeni nu a crezut cu adevărat că un virus biologic va stimula atât de repede tot felul de viruși digitali și că aceste două tipuri de virusuri ar fi atât de strâns legate”, spune Dupont.

Deci, ce urmează pentru criminalitate, având în vedere că pandemia este departe de a fi încheiată? Deși este prea devreme pentru a spune cum s-au comportat oamenii în ultimele blocaje, cu restricțiile lor în general mai ușoare decât în ​​prima rundă, Clifford Stott, psiholog social la Universitatea Keele, spune că marea majoritate au respectat regulile – așa cum în general fac, în situații de urgență în masă.

Acolo unde acest lucru nu se întâmplă, nu este din cauza unei defecțiuni morale”, spune Stott, care sfătuiește guvernul ca membru al Grupului științific de gripă pandemică pentru comportamente ( SPI-B ). „Toate dovezile sugerează că oamenii nu se conformează pentru că nu pot”.

În mod alternativ, se întâmplă ceva – cum ar fi notorietatea nordică a lui Dominic Cummings – pentru a contracara narațiunea care stă la baza conformității, „suntem cu toții împreună”. De exemplu, spune Stott, tensiunile generaționale pot apărea acum, pe măsură ce tinerii se confruntă cu restricții menite să controleze o boală care afectează în principal persoanele în vârstă.

Arătând spre confruntarea la nivel scăzut sau „ revoltă liniștită ” care s-a întâmplat la Leeds luna trecută, el spune: „Genul acesta de lucruri se întâmplă în toată țara”. Închiderile locale vor produce modele de criminalitate locală și răspunsuri locale, cum ar fi schemele de supraveghere din cartier sau „cocon”? Poliția așteaptă să vadă.

La nivel internațional, Chatzis își face griji cu privire la impactul recesiunii economice. „O situație în care economiile sunt în scădere, în care ratele șomajului sunt ridicate, în care există o cerere mare de forță de muncă ieftină, creează condiții perfecte pentru o creștere a traficului de persoane”, spune el.

Dupont spune că infractorii cibernetici își vor consolida probabil câștigurile: „Trec de la nișă sau butic la mainstream”.

La sfârșitul anului 2020, o oportunitate criminală strălucește mai mult decât toate celelalte: vaccinul Covid-19 sau vaccinurile, pe care Jürgen Stock, secretarul general al agenției globale de coordonare a poliției Interpol, le-a comparat recent cu „aurul lichid”.