4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:54
No menu items!

Covid, considerat o farsă pentru un sfert dintre britanici

spot_img

În Marea Britanie trăiesc mult mai mulți adepți ai teoriilor conspiraționiste decât crede majoritatea, aproape un sfert din populație considerând că Covid-19 a fost probabil sau cu siguranță o farsă, potrivit unui sondaj de opinie citat de The Guardian.

Aproximativ o treime din populație este convinsă că criza costului vieții este un complot guvernamental pentru a controla populația, iar un număr similar de persoane consideră că „orașele de 15 minute” – o încercare de a crește numărul de persoane care merg pe jos în cartiere – sunt un șiretlic de supraveghere guvernamentală și că „teoria marii înlocuiri” – ideea că albii sunt înlocuiți de imigranți non-albi – este reală.

Constatările, în ajunul primei sesiuni de audieri din cadrul anchetei publice britanice privind pandemia, care a ucis peste 227.000 de persoane în Regatul Unit, provin dintr-un sondaj realizat în aprilie de Savanta pentru King’s College London (KCL) și BBC.

Acesta a constatat că convingerile au fost împărtășite prin intermediul rețelelor de socializare – cel mai frecvent YouTube și Facebook – și alimentate de site-uri web, printre care 21st Century Wire, The Light, The Exposé și Breitbart, ultimul dintre acestea fiind condus de fostul consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon.

Una din șapte persoane – aproximativ 6 milioane de adulți – consideră că violența este un răspuns corect la unele presupuse conspirații.

Publicul general subestimează numărul adepților teoriei conspirației cu aproximativ 4 milioane de adulți, potrivit cercetătorilor care au descoperit atitudini pe care le-au descris ca fiind „șocante”.

„Protestul este o parte esențială a unei democrații sănătoase, iar oamenii vor avea uneori preocupări legitime cu privire la motivațiile din spatele acțiunilor guvernului și ale altora, dar este îngrijorător faptul că aproximativ unul din șapte spune că violența ar fi acceptabilă în cazul protestelor împotriva, de exemplu, a monedelor digitale guvernamentale sau a orașelor de 15 minute”, a declarat profesorul Bobby Duffy, directorul Institutului de Politici de la KCL.

Rețelele sociale sunt cele mai probabile locuri în care oamenii se întâlnesc pentru prima dată cu teoriile conspirației, dar persoanele care citesc publicații precum The Light au fost mult mai predispuse să creadă în conspirații decât populația în general.

D.Constantin