7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:45
No menu items!

COVID-19 se răspândește în Spania mai repede decât oriunde în Europa (NYT)

spot_img

Al doilea val de COVID-19 lovește Spania cu o lună mai devreme decât se așteptau autoritățile, scriu jurnaliștii New York Times, într-o analiză cuprinzătoare a fenomenului ce semnalează creșterea infectărilor la nivel european. Și medicii și politicienii sunt însă încrezători că sistemul medical va face față celui de-al doilea val, rata mortalității fiind acum la jumătate față de apogeul pandemiei din primăvară, în timp ce asimptomaticii reprezintă jumătate din noile cazuri diagnosticate.

Duminică, la prânz, erau 31 de pacienți în centrul principal de tratament pentru coronavirus din Málaga, orașul cu cea mai rapidă creștere a ratei infecțiilor din sudul Spaniei. La 12:15, a 32-a a ajuns într-o ambulanță. O jumătate de oră mai târziu a venit numărul 33.

Coșul de gunoi de lângă ușă se revărsa cu măști și mănuși chirurgicale albastre. Rudele așteptau în tăcere afară – una dintre ele în lacrimi, alta simțind o durere de déjà-vu.

„Cumnatul meu a avut virusul în primăvară”, a spus Julia Bautista, un administrator de 58 de ani pensionar care așteaptă duminică veștile despre tatăl ei de 91 de ani.

„Iată-ne din nou”, a adăugat ea.

Dacă Italia a fost vestitorul primului val al pandemiei coronavirusului din Europa în februarie, Spania este acum imaginea clara a celui de-al doilea.

Franța este, de asemenea, în creștere, la fel ca și părți din Europa de Est, iar cazurile se accentuează și în Germania, Grecia, Italia și Belgia, dar în ultima săptămână, Spania a înregistrat cele mai noi cazuri de pe continent – de peste 53.000.

Cu 114 infecții noi la 100.000 de persoane, virusul se răspândește mai repede în Spania decât în ​​Statele Unite, de peste două ori mai rapid decât în ​​Franța, de aproximativ opt ori mai mult decât rata în Italia și Marea Britanie și de 10 ori mai mare decât ritmul din Germania.

Spania a fost deja una dintre cele mai afectate țări din Europa și are acum aproximativ 440.000 de cazuri și peste 29.000 de decese. Dar după unul dintre cele mai stricte blocaje din lume, care a blocat răspândirea virusului, s-a bucurat apoi de una dintre cele mai rapide redeschideri. Revenirea vieții de noapte și a activităților de grup – mult mai rapid decât în majoritatea statelor europene – a contribuit la reapariția epidemiei.

Acum, pe măsură ce alți europeni gândesc cum să-și reînceapă economiile, protejând în continuare viața cetățenilor, spaniolii au devenit un model despre modul în care poate apărea un al doilea val, cât de greu ar putea să lovească și cum ar putea fi gestionat.

Cu siguranță, medicii și politicienii nu sunt atât de îngroziți de cel de-al doilea val al Spaniei, cât au fost de primul său val. Rata mortalității este de aproximativ jumătate din rata la apogeul crizei – scăzând la 6,6% față de vârful de 12% din mai.

Vârsta medie a bolnavilor a scăzut la aproximativ 37 ani, de la 60. Cazurile asimptomatice reprezintă mai mult de 50% din rezultatele pozitive, care se datorează parțial creșterii de patru ori a testelor. Și instituțiile de sănătate se simt mult mai bine pregătite.

„Avem experiență acum”, a spus dr. María del Mar Vázquez, directorul medical al spitalului din Málaga, unde era tratat tatăl doamnei Bautista.

„Avem un stoc mult mai mare de echipamente, avem protocoale în vigoare, suntem mai pregătiți”, a spus dr. Vázquez. „Spitalele vor fi pline – dar suntem gata”.

Cu toate acestea, o parte din spital este încă un șantier – contractanții nu au finalizat încă o renovare a aripii spitalului care se ocupă de pacienții cu coronavirus. Nimeni nu se aștepta la cel de-al doilea val cel puțin încă o lună.

Și epidemiologii nu sunt siguri de ce a ajuns atât de curând.

Explicațiile includ creșterea adunărilor de familie numeroase; revenirea turismului în orașe precum Málaga; decizia de a returna responsabilitatea față de combaterea virusului către autoritățile regionale la sfârșitul restricțiilor la nivel național; și lipsa unei locuințe și a unei îngrijiri medicale adecvate pentru migranți.

Sursa: New York Times