6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:55
No menu items!

Cotovelea: Guvernul, nevoit să negocieze cu Microsoft, pe viitor vom apela și la alte soluții

spot_img

Ministrul pentru societatea informațională a dat asigurări că rezultatul negocierilor purtate la acest moment cu Microsoft va fi unul extrem de transparent

razvan_cotovelea

Negocierile cu compania americană Microsoft pentru continuarea suportului tehnic pentru Windows XP în instituțiile publice se află pe ultima sută de metri, iar Guvernul va face acea opțiune care îi va garanta un preț corect, pe care îl va plăti până la ultimul leu, dar acesta trebuie să reflecte nevoile reale ale României, a declarat joi ministrul pentru societatea informațională, Răzvan Cotovelea.

Discuția cu Microsoft se află pe ultima sută de metri. Guvernul a decis în mod clar că va negocia și va primi un preț corect pentru atât cât îi trebuie din pachetul de servicii. Microsoft în acest moment poate oferi pe XP o gamă foarte largă de servicii și fiecare stat – Anglia de exemplu, sau Olanda – a venit și a încheiat un contract cadru pe anumite tipuri de servicii, mai extins, aproape de maxim, sau mai limitat. Comitetul nostru interministerial din care fac parte extrem de multe instituții și sunt numai specialiști IT, inclusiv SRI, STS, Ministerul Apărării. Am venit cu o negociere și așteptăm ofertele de plăți finale.

Răzvan Cotovelea
ministrul pentru societatea informațională

Ministrul a dat asigurări că rezultatul negocierilor, respectiv contractul cu Microsoft, va fi unul extrem de transparent.

Răzvan Cotovelea a precizat că o parte a problemei legate de licențele Windows XP (care este un sistem de operare de la a cărui lansare pe piață s-au împlinit zece ani – n.r.) cu care se confruntă astăzi România își are explicație în decizia guvernelor anterioare care, din cauza crizei, au luat hotărârea de a bloca achiziționarea de noi calculatoare.

Această situație cu licențele XP, care costă acum, a ajuns să fie critică pentru că în România din anul 2009-2010 a fost clar interzis, în afară de fondurile europene, să se achiziționeze un calculator nou. Un calculator nou folosea alt sistem de operare, Vista, mai știu eu care… din motive de criză financiară a fost interzis. Și am ajuns după patru ani de criză financiară să avem o infrastructură IT extrem de veche, pe niște licențe care nu se mai fabrică acum și pe care producătorul nu se mai obligă să asigure suport tehnic. Despre asta este vorba.

Răzvan Cotovelea
ministrul pentru societatea informațională

Răzvan Cotovelea a spus că, în urmă cu câțiva ani, nu s-a gândit nimeni că va apărea această problemă cum este cea a licențelor XP, dar că Guvernul trebuie să ia în calcul, pentru viitor, o serie de planuri și soluții, pentru ca asemenea situații să fie controlabile în cazul în care apar.

În ceea ce privește soluția pe care ar putea-o furniza folosirea sistemelor „open source„, Răzvan Cotovelea a precizat că, deși ar fi una bună, totuși apar și aici unele probleme. El a dat ca exemplu experiența unor țări precum Germania sau Turcia, care au o administrație foarte stufoasă, fiind țări cu o întindere mare și cu multă populație.

Fiindcă Turcia are o administrație extrem de mare, și costurile IT sunt la nivel de sute de milioane de euro pe an. S-a pus acum trei-patru ani din ce în ce mai mult în discuție acest sistem de surse deschise. Și vreau să vă spun că există probleme, deoarece nu există specialiști care să fie în acest moment suficient de mulți astfel încât să poată să ofere training specialiștilor din administrație. (…)Dacă ți s-a blocat calculatorul la o operațiune simplă trebuie să ai specialistul care să știe ce să facă.

Răzvan Cotovelea
ministrul pentru societatea informațională

Potrivit acestuia, ar urma ca pe viitor să se facă parteneriate cu facultățile de profil care să furnizeze specialiști și traineri, iar educarea acestora ar putea fi plătită cu bani proveniți din resurse europene, mai precis din Fondul Social European.

Avem nevoie de, să spun, 10-15 milioane de euro, pe următorii trei-patru ani, numai dedicați resurselor umane. Și vom lua din acel miliard de euro al Fondului Social European – pe lângă fierari, betoniști și alte meserii care sunt necesare peste tot – și vom veni și noi cu facultățile de profil și vom dezvolta o strategie astfel încât să putem folosi ca alternativă sursele deschise.

Răzvan Cotovelea
ministrul pentru societatea informațională

Începând cu data de 8 aprilie 2014, expiră suportul tehnic oferit de Microsoft pentru XP, respectiv Office 2003, iar utilizatorii acestui sistem de operare vor trebui să-și upgradeze versiunile rulate pe computerele personale către Windows 8, respectiv Office 365, a anunțat Microsoft.

Din datele furnizate de reprezentanții Ministerului pentru Societatea Informațională, în instituțiile publice centrale există 144.000 de licențe Windows XP și 18.969 licențe Windows 8, precum și licențe de server, unde nu sunt probleme pentru că toate sunt la nivelul anului 2013. În total, sunt 174.190, împreună cu licențele de server, la care se mai adaugă licențele din educație, încă 105.000.

R.D.