Cotația afișată de BNR pentru gramul de aur a scăzut, luni, cu nouă procente față de nivelul de vineri, până la 152 de lei gramul, de la 167 de lei gramul la ședința anterioară. Și pe piețele internaționale, cotația unciei de aur a scăzut cu peste116 dolari (7,7%), continuând declinul puternic de la sfârşitul săptămânii trecute.
Principala influență a cotațiilor au avut-o informaţiile că Cipru ar fi convenit în acordul cu zona euro să vândă aur din rezervele băncii central, pentru a obţine fondurile necesare restructurării băncilor.
La cotația afișată luni de BNR, gramul de aur s-a ieftinit cu 16,4% și a atins cel mai mic preț din ultimele 21 de luni. Metalul a atins, în luna octombrie a anului trecut, un maxim de 202 lei pe gram.
Declinul aurului pe piețele internaționale are la bază, în principal, riscul ca băncile centrale să vândă aur pentru consolidarea situaţiei financiare a guvernelor.
„Asta se întâmplă după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a pus presiune pe Cipru să vândă excesul rezervelor de aur pentru a contribui la acoperirea unui defict de 6 miliarde de euro în programul de sprijin financiar extern. Chiar dacă Cipru nu a decis încă modul în care va acoperi acest deficit, comentariile au neliniştit investitorii şi au cauzat vânzarea masivă”, a declarat Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne, citat de agențiile de presă străine.
Miliardarul George Soros atrăgea atenția, la începutul acestui an, că aurul nu mai este o investiție atât de sigură pe cât credeau investitorii în anii de recesiune. Și asta din cazua monedei unice europene, care confruntată cu deprecierea masivă din ultima perioadă i-a obligat pe aceștia să vândă metalul prețios.
Cosmina Croitoru