2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:52
No menu items!

Costul orar al forței de muncă a crescut, mai ales în construcții și tranzacții imobiliare

spot_img

constructii

În trimestrul IV 2013, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 0,07% faţă de trimestrul precedent şi de 3,19% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.

Faţă de trimestrul III 2013, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în construcţii (6,57%), tranzacţii imobiliare (4,10%) şi intermedieri financiare şi asigurări (3,72%).

Scăderi mai accentuate ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în învăţământ (-13,81%) ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar), industria extractivă (-7,33%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,43%).

În trimestrul IV 2013, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 0,08%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,05%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 0,07%, respectiv 0,04%.

Pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în alte activităţi de servicii (9,02%), administraţie publică (6,84%) ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice  şi tranzacţii imobiliare (6,49%). O uşoară scădere s-a înregistrat doar în comerţ (-0,17%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,18%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 3,17%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 3,19%, respectiv 3,17%.

C.C.