-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:25
No menu items!

Costin Borc: Construim mai mult ca niciodată o relație foarte apropiată cu Germania

spot_img

Cooperarea în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD) și proiectele de învățământ dual au fost printre subiectele analizate în cadrul lucrărilor celei de a VIII-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale România-Baden-Württemberg, desfășurate la Karlsruhe (Germania), în perioada 14-15 iulie 2016, a transmis Ministerul Economiei.

”Este o perioadă în care construim mai mult ca niciodată o relație foarte apropiată cu Germania, iar subiectele ce se află pe agenda acestei comisii, de la cooperarea în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD), până la proiectele de învățământ dual, sunt subiecte care interesează ambele părți. Sunt convins că putem face pași importanți în dezvoltarea unor proiecte comune deoarece România este ferm decisă să meargă înainte, conlucrând strâns cu Germania și cu landul Baden-Württemberg, iar cadrul propus de SUERD este unul generos”, a spus Costin Borc, ministru al Economiei.

În prezent, Departamentul de Investiții Străine și Comerț Exterior, din cadrul Ministerului,  gestionează relațiile economice cu toți partenerii și va deschide în curând un birou de atașat comercial la Stuttgart.

Comisia Mixtă a fost precedată de reuniunea la nivel de experți ai secretariatelor din ambele țări, în cadrul căreia au fost analizate stadiul cooperării bilaterale și modalitățile de intensificare a acestei colaborări prin intermediul platformei online „izmyshare” realizată și propusă de partea germană.

Lucrările celei de a VIII-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale România-Baden-Württemberg au fost prezidate de Costin Borc și de Theresa Schopper, secretar de stat la ministerul de stat al guvernului landului Baden-Württemberg.

Cele două părți au apreciat dezvoltarea cooperării dintre România și landul Baden-Württemberg, care este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României între landurile germane, remarcându-se cursul ascendent al comerțului bilateral. Concluziile și proiectele identificate de experți au fost sintetizate într-un Protocol semnat de cei doi co-președinți. pe 15 iulie 2016, la Karlsruhe.

Din delegația oficială română au făcut parte experți din Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Ministerul Afacerilor Externe, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice și Agenția Națională pentru Romi, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sănătății, Ministerul Energiei, Ministerul Culturii, Măgurele High Tech Cluster, Asociația Română pentru Industria Electronică și Software, Clubul Economic German din Brașov, Ambasadorul României la Berlin și diplomați de la Consulatele Generale ale României de la München și Bonn.

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 19,79% din totalul schimburilor comerciale ale României cu țările europene. Conform datelor statistice românești, la 31 decembrie 2012, schimburile comerciale bilaterale au atins 23,26 miliarde euro (+9,13% fata de 2014), din care 10,78 miliarde euro la export (+6,77%) și 12,48 miliarde euro la import (+11,27%).

Germania se situează pe locul I între partenerii comerciali ai României și pe locul III în ceea ce privește capitalul investit.

De asemenea, volumul schimburilor comerciale dintre România și landul Baden-Württemberg a atins la finele anului 2015 cifra de 4,34 miliarde euro, exporturile românești înregistrând o creștere de 2,41% față de anul 2014 (de la 2,18 miliarde de euro la 2,23 miliarde de euro).

T.S.