3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:41
No menu items!

Corpul de control al ministrului de interne a descins la IPJ Cluj, peste Ioan Păcurar, chestorul bogat cu avere nejustificată

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, și-a trimis Corpul de control la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Cluj, la șefia căruia se află Ioan Păcurar, chestorul bogat cu avere nejustificată. Surse din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) au dezvăluit pentru Sursa Zilei că, de această dată, la IPJ Cluj se află Corpul de control al ministrului.

Asta după ce, la începutul acestui an, Corpul de control al IGPR a descoperit o serie de nereguli în activitatea polițiștilor conduși de Păcurar, fără ca până acum să existe însă vreo propunere de sancțiune în acest caz.

În plus, pe 18 iunie, în cadrul campaniei „Pete pe epoleți”, Sursa Zilei dezvăluia cum Ioan Păcurar este menținut în funcție, deși magistrații Curții de Apel Cluj au decis să-i confiște 190.000 de euro, nejustificați, din averea dobândită din fotoliul de șef al Poliției clujene. Mai mult, chestorul Păcurar era suspectat și de evaziune fiscală dintr-o serie de tranzacții imobiliare, probele în acest sens fiind transmise magistraților de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Toată familia Păcurar, verificată de ANI

Astfel, în septembrie anul trecut, inspectorii de integritate constatau  “existența unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 718.847,54 Lei  (aprox. 189.143 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către PĂCURAR IOAN în perioada exercitării funcţiei de Șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj”.

Ioan Păcurar ocupă funcția de inspector șef al IPJ Cluj din 2005, dar anterior (2001-2005) a fost șef al Poliției Rutiere Cluj-Napoca, respectiv, șef al Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Cluj.

Veniturile realizate de către PĂCURAR IOAN, în perioada pentru care au fost identificate diferențe semnificative (anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009, 2012) au fost în cuantum total de 840.164,76 Lei, iar cheltuielile efectuate în aceeași perioadă au fost în cuantum de 1.559.012,30 Lei

raport ANI

Acesta este motivul pentru care a fost sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj, care a dispus confiscarea banilor acumulați ilegal de chestor.

În plus, tot anul trecut,  ANI cerea Fiscului să investigheze modul în care Ioan Păcurar a obținut din chirii, în perioada 2006 – 2008, nu mai puțin de 181.400 de lei (41.227 euro) și 52.000 de euro – în total, peste 93.000 de euro. Banii – care nu au fost declarați Fiscului, atâta vreme cât nu au fost impozitați – i-au fost virați chestorului într-un cont deschis la Unicredit Țiriac Bank de o firmă de construcții care derulează contracte cu Compania Națională de Austostrăzi și Drumuri Naționale, condusă de clujeanul Mircea Pop.

Mai mult, tot Fiscul ar fi trebuit să verifice cât a încasat cu adevărat chestorul Păcurar din vânzarea unui apartament în municipiul Cluj Napoca. Motivul: deși, conform contractului de vânzare-cumpărare, Ioan Păcurar a vândut casa cu 27.000 de euro, cumpărătorul a declarat, în scris, în fața inspectorilor de integritate că i-a plătit, în total, 39.000 de euro – 27.000 de euro pentru apartament, încă 7.000 de euro pentru mobilier și încă 5.000 de euro pentru garaj.

Deși chestorul Ioan Păcurar s-a apărat invocând banii pe care și el, și soția lui i-au primit anual de la părinți, pe post de ajutor financiar, dar și averea fostei soții, a actualei soții și a copiilor majori, argumentele sale au fost demontate de inspectorii de integritate care au verificat veniturile întregii familii. Concluzia: chestorul Ioan Păcurar nu poate justifica 190.000 de euro, pentru care Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj a decis confiscarea.

Chestorul a atacat ordonanța comisiei la Curtea de Apel,  care a stabilit un prim termen al procesului pentru luna septembrie.

SUV-ul împrumutat și investițiile în tablouri și bijuterii

Cu conturile sub sechestru și investigat de Fisc, chestorul Ioan Păcurar se află încă la conducerea IPJ Cluj.

Investigațiile ANI s-au oprit în septembrie anul trecut, iar de atunci și până acum chestorul nu s-a sfiit să-și sporească nestingherit averea, în timp ce o eventuală anchetă a DNA (care să verifice eventuale suspiciuni de corupție, plecând de la concluziile inspectorilor de integritate) îl ocolește.

Astfel, față de anul 2012, în declarația de avere a chestorului Ioan Păcurar a mai răsărit un teren agricol de peste 8.500 de metri pătrați, dobândit, prin donație, chiar la începutul lui 2013.

În plus, după cum reiese din ultima declarație de avere, chestorul și-a terminat, tot în 2013, de construit și finisat vila de aproape 400 de metri pătrați din Cluj – Napoca. Colecția sa de tablouri s-a mai îmbogățit cu picturi de 3.000 de euro (de la 6.000 de euro la 9.000 de euro), iar valoarea celei de ceasuri și bijuterii a crescut cu 1.000 de dolari (de la 7.000 de dolari la 8.000 de dolari).

Și depozitele lui Ioan Păcurar de la Banca Transilvania s-au “îngrășat” în ultimele luni ale anului trecut și la începutul acestui an cu 5.000 de euro și, respectiv, 5.000 de dolari.

Cât despre SUV-ul, estimat la 50.000 de euro, la volanul căruia a fost surprins de jurnaliști în noiembrie anul trecut, pe străzile Clujului, Ioan Păcurar a mărturisit, relaxat, pentru Sursa Zilei, că nu-i aparține, de aceea nu l-a înscris în declarația de avere.

La fel de relaxat, chestorul a susținut că nu are o problemă cu Fiscul și că poate justifica, în instanță, ceea ce nu a putut justifica în fața inspectorilor de integritate și a Comisiei de cercetare a averilor a Curții de Apel.

Cât despre domnișoara înscrisă, în declarația de avere pentru 2012, la rubrica “soție”, cu o donație generoasă de 10.000 de dolari, iar în declarația de avere pentru 2013, la rubrica “copil”, cu venituri realizate din munca de controlor de trafic la firma de transport a mamei sale, chestorul Ioan Păcurar are o explicație simplă: “E fiica din prima căsătorie a soției”.

Raluca Dan