7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:48
No menu items!

Coronavirus. Primul prototip de robot autonom de dezinfecție din România, dezvoltat de o companie din Capitală

spot_img

O companie din București a dezvoltat primul prototip funcțional de robot autonom de dezinfecție. Acesta dezinfectează cu ajutorul radiatie UV-C și nu necesită contactul uman. Este similar cu aparatul din Danemarca folosit acum de Institutul „Matei Balș”, din Capitală. 

Laboratorul de cercetare și dezvoltare Modulab din București, o platformă multi-disciplinară cu peste 10 ani de experiență în domeniul inovației tehnologice, a creat primul prototip funcțional de robot autonom de dezinfecție, fără contact, cu ajutorul radiației UV-C. Utilizarea radiațiilor UV-C în distrugerea agenților patogeni a fost dovedită anterior în multe studii, inclusiv în cele pentru combaterea noului coronavirus.

Echipa Modulab din spatele robotului de dezinfecție a dezvoltat prototipul într-un timp record. Specialiștii au adaptat o platformă robotică autonomă de transport pe care o aveau deja construită pentru depozite inteligente. Astfel, robotul inteligent poate evita obstacole fixe sau mobile și poate naviga orice suprafață complet autonom sau operat de la distanță.

Echipat cu tuburi fluorescente UV-C cu flux ridicat, robotul poate distruge orice virusuri, bacterii și fungi, ca urmare a acțiunii radiațiilor ultraviolete asupra ADN-ului și ARN-ului acestora. Prototipul creat este rezultatul demersului inițiat de echipa Modulab de a adapta proiectele pe care le are în derulare, în încercarea de a contribui la efortul global de a controla și opri epidemia de SARS-COV-2, arată reprezentanții companiei într-un comunicat de presă.

„Credem că tehnologia va oferi cele mai multe răspunsuri și soluții la situația globală pe care, în urmă cu câteva luni, nu ne-o puteam imagina. Tocmai versatilitatea tehnologiei ne-a permis ca într-un timp atât de scurt să implementăm o soluție gândită și creată pentru un proiect cu totul diferit, adaptată bineînțeles la cerințele stringente ale contextului actual. În acest moment avem un prototip testat și funcțional. Dacă există cerere și investitori interesați, suntem pregătiți să îl producem”, declară Paul Popescu, fondator Modulab.

Împreună cu Agora Robotics, Modulab a dezvoltat o soluție completă de navigare robotică autonomă, integrată cu succes într-o platformă de curățenie industrială și într-una de transport pentru depozite. Aceasta poate avea însă multiple aplicații – roboți de teleprezență, de monitorizare la distanță sau diferite servicii care implică deplasare autonomă.

Dezvoltarea primului robot de dezinfecție din România folosind o tehnologie deja testată și omologată a fost un pas firesc în contextul actual al nevoilor instituțiilor publice de a dezinfecta în mod autonom spații și suprafețe de mari dimensiuni, mai arată compania.