5 decese au fost raportate în Italia, ca urmare înfectării cu coronavirus, înregistrându-se astfel cel mai mare focar din afara Asiei. Peste 100 de îmbolnăviri au fost înregistrate și cel puțin 10 orașe din nordul țării sunt în carantină. Carnavalul de la Veneția și meciurile de fotbal au fost anulate.
Președintele Lombardiei, Attilio Fontana, a afirmat că numărul persoanelor infectate în regiunea Lombardia a ajuns la 89. Adăugând cele șaisprezece cazuri din Veneto, două în Emilia Romagna, două în Lazio și 3 în Piemonte, înseamnă că numărul de cazuri a trecut de o sută, notează publicația, calculează portalul de știri Hotnews.
- În Franța, guvernul le-a cerut celor care au vizitat Lombardia și Veneția- cele mai afectate zone din peninsulă- să poarte măști sanitare atunci când ies din casă și să își limiteze activitățile la lucruri absolut necesare. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să își măsoare temperatura de două ori pe zi (aceleași recomandări au fost date și în cazul cetățenilor care veneau din China).
- În Lyon, autoritățile încă ”evaluează situația” italienilor blocați într-un autobuz care venea din Milan și s-a oprit la Torino, însă nu au dat niciun fel de detalii legate de suspiciuni de cazuri de infecție. Autoritățile din Slovenia și Croația, destinații turistice populare pentru italieni și ai căror cetățeni călătoresc des în Italia, au ținut ședințe de criză și au anunțat că vor monitoriza călătorii care se întors din peninsulă.
- Premierul român Ludovic Orban a precizat că persoanele care ajung în țară, din regiunile afectate de virus, vor fi în carantină 14 zile, însă presa locală relatează că pasagerilor li s-a cerut doar să completeze niște formulare, notează Guardian.
- În Albania, în jur de 5.000 de pasageri au sosit în țară și sunt monitorizate.
Panica i-a cuprins pe italieni. Reporterii La Stampa au documentat zeci de cazuri în care cumpărăturile sunt făcute cu geamantane sau trollere, în timp ce rafturile supermarketurilor sunt golite rapid.
În plus, în oraș nu se mai pot găsi dezindectanți domestici sau medicinali, dar nici măști de protecție – primele mărfuri care s-au epuizat rapid.
Nici magazinele online nu fac față cererii crescute de provizii, având probleme cu asigurarea stocurilor și livrarea din cauza măsurilor administrative luate în oraș.
ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE