Parlamentul Ungariei a adoptat, în 30 martie, o modificare a codului penal care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru cei care publică “informaţii neadevărate” care îngreunează sau zădărnicesc lupta împotriva coronavirus, scriu jurnaliștii clujeni de la Átlátszó Erdély.
Modificarea face parte din legea anti-coronavirus adoptată de parlament care a instituie un regim juridic extraordinar şi care îi conferă drepturi discreţionare lui Viktor Orbán. Potrivit legii, premierul are posibilitatea de a guverna prin ordonanţe de urgenţă, fără votul parlamentului, pe o perioadă nedefinită. Mai mult, Orbán va putea suspenda sau modifica şi legile care sunt deja în vigoare.
O altă prevedere a legii criticată inclusiv de Parlamentul European se referă la modificarea codului penal, cu paragraful, în contextul în care răspândirea de știri false era deja incriminată:
“(…) cel care publică o faptă neadevărată sau o faptă parţial adevărată care poate îngreuna sau zădărnici eforturile pentru protecţie, comite o infracţiune şi poate fi pedepsit cu privarea libertăţii de la 1 la 5 ani”.
Jurnaliștii clujeni explică și că în Ungaria au fost deja puse sub urmărire penală mai multe persoane pentru răspândirea unor ştiri false, însă niciuna nu este de profesie jurnalist. În mass media independentă din Ungaria nu există fenomen de “fake news”, cu atât mai puţin în ceea ce priveşte informaţiile legate de coronavirus.
Asociaţia Jurnaliştilor Maghiari mai atrage atenţia asupra faptului că informaţiile care în trecut au fost numite “fake news” de către guvern şi de către mass media apropiată de guvern sunt relatări despre lipsa echipamentelor de protecţie, a măştilor şi a soluţiei de dezinfectant pentru mâini.