4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:38
No menu items!

Coronacriza în Rusia: 1000 de îmbolnăviri pe zi. Cercetătorii anunță un test rapid pentru COVID-19

spot_img

Nouă sute cincizeci şi patru de noi cazuri de contagiere au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în Rusia, ceea ce ridică numărul total al persoanelor contaminate cu noul coronavirus la 6.343, a anunţat luni Centrul de gestionare a crizelor de la Moscova, care a raportat până în prezent 47 de decese în ţară, potrivit Reuters şi Interfax. Cu 591 de cazuri suplimentare înregistrate într-o singură zi, Moscova rămâne epicentrul epidemiei în Rusia.

Autorităţile ruse au anunţat, luni, obţinerea unui test capabil să depisteze o infecţie cu noul coronavirus în doar 40 de minute, apelând doar la echipamente standard de laborator, transmite AFP, preluat de agerpres.ro.

Conform unui comunicat al Ministerului rus al Industriei, aceste teste au fost create de compania farmaceutică rusă Generium şi au fost dezvoltate de un consorţiu de societăţi medicale specializate denumit „Uniunea medico-biologică”. Precizia noului test este evaluată la peste 94%.

Agenţia publică de presă TASS, citând compania Generium, a anunţat că 16 regiuni ruse au fost aprovizionate cu aceste teste şi că, până la sfârşitul săptămânii până la 80% – 90% dintre regiuni vor fi aprovizionate cu teste, fără a se preciza ce cantităţi vor fi trimise.

Acest test „detectează ARN-ul coronavirusului”, conform ministerului. „Utilizarea acestui kit de detectare va creşte de câteva ori productivitatea laboratoarelor şi probabilitatea de a detecta o infecţie virală”, se mai precizează în comunicat.

„Datorită procedurii simplificate de preparare a eşantioanelor şi reducerii numărului de etape necesare pentru analiză, timpul de detectare a agenţilor patogeni este mai mic de o oră”, a precizat cercetătorul Andrei Ivanov din cadrul Academiei ruse de Ştiinţe, citat în comunicat.

Tehnica de depistare folosită în prezent în cele mai multe ţări este aşa-numita RT-PCR – o metodă de amplificare a materialului genetic viral.

Noile teste sunt realizate de laboratoare de specialitate. Prelevarea se face din interiorul nasului. Pacientul află rezultatul în câteva ore de la prelevare.

Alte kituri de testare rapidă sunt în faza de producţie în Franţa, SUA, Elveţia şi în Germania. Companiile farmaceutice lucrează şi la teste serologice pentru depistarea anticorpilor, pentru a determina dacă un individ a avut contact cu virusul şi s-a imunizat pe cale naturală.