Ministrul de externe, Titus Corlățean, a afirmat vineri că tezaurul României trebuie să revină de la Moscova, precizând că în acest sens s-au făcut progrese, dintre care a reamintit recenta reuniune a co-președinților Comisiei româno-ruse care se ocupă și cu problema tezaurului, ocazie cu care s-a primit și un răspuns la demersurile efectuate.
“O spun foarte clar, public: Tezaurul României trebuie să revină în România și este o datorie de onoare a noastră, a celor cu experiență, a celor mai tineri de a folosi toate pârghiile, inteligent, pentru a putea avansa și a putea promova. Și nu întâmplător vă spun acest lucru, pentru că într-un context politic intern învolburat și în relațiile bilaterale pigmentate cu niște episoade care ne-au mai complicat dialogul, cu un raport important adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la Strasbourg, care a inclus și un amendament privind tezaurul României de la Moscova, după atâția ani în care nu s-a întâmplat mare lucru, a avut loc o întâlnire. A avut loc o întâlnire a copreședinților român și rus ai Comisiei româno-ruse. Poate cu mai multă discreție, și este bine să fie așa, cel puțin în acest stadiu”, a precizat Titus Corlățean la conferința “Supraviețuire prin diplomație”, cu ocazia aniversării a 150 de ani de diplomaţie românească.
Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat la 2 octombrie, raportul privind îndeplinirea obligaţiilor și angajamentelor Federaţiei Ruse faţă de Consiliul Europei, care include și un amendament al parlamentarilor români în ceea ce privește prelungirea negocierilor bilaterale care să conducă la identificarea unei soluții de returnare “prin negociere directă, a bunurilor culturale și a altor proprietăți către țările vizate, inclusiv a Tezaurului României, temporar transferat la Moscova, în timpul Primului Război Mondial”.
Ministrul român de externe a declarat, la Antena 3, că recuperarea tezaurului este în continuare o prioritate pentru Ministerul de Externe, subliniind că pentru aceasta este esențial un ”dialog politic funcţional” cu Rusia.
La polul opus, fostul ministrul de externe, Cristian Diaconescu, nota, pe blogul său, că ”tezaurul României a redevenit o temă de campanie electorală. Ori de câte ori se produce o schimbare la vârful diplomației române, apar din păcate și reprezentațiile de bărbăție și înțelepciune de la care protagoniștii așteaptă beneficii de percepție”.