4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:43
No menu items!

Corina Corbu este singurul candidat la șefia Înaltei Curți de Casație și Justiție

spot_img

Judecătorul Corina Alina Corbu, preşedinte al Secţiei de contencios administrativ din cadrul ÎCCJ, este singurul magistrat care și-a depus candidatura pentru ocuparea funcției de președinte al instanței supreme.

Termenul limită până la care puteau fi depuse candidaturile a expirat luni, 1 iulie, la ora 16:00. Conform unor susrse judiciare, în interiorul instituției au mai fost vehiculate două nume de candidat, actuala șefă a ÎCCJ, Cristina Tarcea și actualul vicepreședinte, Iulian Dragomir, dar aceștia nu și-au depus candidatur până la termenul limită de ieri.

Corina Corbu a fost acuzată, alături de alți 7 magistrați, în dosarul de la DNA al Gabrielei Bîrsan, instrumentat în timp ce la șefia Direcției Naționale Anticorupție se afla Laura Codruța Kovesi. După câțiva ani de procese, toți cei 8 judecători au fost achitați definitiv. După această decizie, , în iulie 2018, Corina Corbu a fost propusă ca șef al Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de către Secția de judecători a CSM, fiind validată apoi și de președintele țării, pentru un andat de 3 ani.

Potrivit calendarului anunțat de CSM, etapele pentru ocuparea funcției de președinte ÎCCJ sunt următoarele:

– 30 mai – 1 iulie – depunerea candidaturilor la Secţia pentru judecători

– 1 iulie – 17 iulie – verificarea de către CNSAS dacă judecătorii care şi-au depus candidaturi au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea

– începând cu data de 18 iulie – Secţia pentru judecători poate dispune analizarea candidaturilor şi numirea în funcţiile de preşedinte al ÎCCJ.

Potrivit anunţului CSM, candidaţii pentru funcţia de şef al Înaltei Curţi vor susţine, în faţa Secţiei pentru judecători, un interviu care constă în susţinerea planului managerial şi verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, fiind vizate capacitatea de organizare, rapiditatea în luarea deciziilor, resistenţa la stres, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung etc. Din Comisia de evaluare vor face parte toți membrii Secției de judecători a CSM. Data la care Corina Corbu își va susține proiectul nu s-a stabilit încă.

Foto: luju.ro

E. S.