2.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 8:07
No menu items!

Coreea de Sud se gândește la înarmarea Ucrainei, ca răspuns la acordul dintre Kim Jong Un și Putin

spot_img

Coreea de Sud a transmis joi că va lua în considerare trimiterea de arme în Ucraina, ceea ce ar reprezenta o schimbare majoră de politică, după ce Rusia și Coreea de Nord s-au angajat să se sprijine reciproc în conflicte armate, potrivit Associated Press.

Comentariile unui oficial prezidențial de rang înalt au venit la câteva ore după ce mass-media de stat din Coreea de Nord a publicat detaliile acordului, care marchează cea mai puternică legătură dintre Moscova și Pyongyang de la sfârșitul Războiului Rece. Acesta vine într-un moment în care Rusia se confruntă cu o izolare tot mai mare din cauza războiului său din Ucraina și ambele țări se confruntă cu o escaladare a sancțiunilor impuse de Occident.

Potrivit textului acordului publicat de agenția oficială de știri din Coreea de Nord, în cazul în care una dintre țări este invadată și este împinsă într-o stare de război, cealaltă trebuie să desfășoare „toate mijloacele de care dispune fără întârziere” pentru a oferi „asistență militară și de altă natură”. Dar acordul mai spune că astfel de acțiuni trebuie să fie în conformitate cu legile ambelor țări și cu articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, care recunoaște dreptul la autoapărare al unui stat membru al ONU. Acest echivoc deschide posibilitatea unei intrpretări conform căreia Rusia este atacată pe teritoriul Ucrainei.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin au semnat pactul în cadrul unui summit desfășurat miercuri la Pyongyang. Ambii l-au descris ca fiind o îmbunătățire majoră a relațiilor bilaterale, care acoperă securitatea, comerțul, investițiile, legăturile culturale și umanitare.

Biroul președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a emis o declarație prin care a condamnat acordul, calificându-l drept o amenințare la adresa securității Sudului și o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, și a avertizat că acesta va avea consecințe negative asupra relațiilor dintre Seul și Moscova.

„Este absurd ca două părți cu un istoric de lansare a unor războaie de invazie – războiul coreean și războiul din Ucraina – să promită acum o cooperare militară reciprocă sub premisa unui atac preventiv al comunității internaționale care nu se va întâmpla niciodată”, a declarat biroul lui Yoon.

Consilierul de securitate națională al lui Yoon, Chang Ho-jin, a declarat că Seulul va reconsidera problema furnizării de arme Ucrainei pentru a ajuta țara să lupte împotriva invaziei Rusiei.

Coreea de Sud, care exportă armament și are o armată susținută de SUA, a oferit ajutor umanitar și alte tipuri de sprijin Ucrainei, alăturându-se în același timp sancțiunilor economice conduse de SUA împotriva Moscovei. Dar nu a furnizat direct arme Kievului, invocând o politică de lungă durată de a nu furniza arme țărilor implicate activ într-un conflict.

T. S.