5.3 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 10:48
No menu items!

Coreea de Nord a încercat să expedieze către Siria măşti de gaze, arme şi muniţie

spot_img

Coreea de Nord a încercat să expedieze către Siria măşti de gaze, arme şi muniţie

Coreea de Nord a încercat să exporte Siriei măşti de gaze, arme şi muniţie, relatează marţi un cotidian japonez, în contextul în care Statele Unite acuză regimul sirian că a folosit arme chimice împotriva civililor, potrivit AFP.

O navă înmatriculată în Libia, sub denumirea de Al En Ti Sar, a părăsit, la începutul anului, Coreea Nord cu destinaţia Siria, transportând arme, a scris ziarul Sankei Shimbun, citând surse americane, japoneze şi sud-coreene și adăugând că armata americană, care a obţinut informaţia, a urmărit nava în coordonare cu alte ţări.

Nava a trecut prin Strâmtoarea Dardanele din Turcia la 3 aprilie, iar ulterior a fost inspectată de autorităţile turce, avertizate de către armata americană în legătură cu expediţia.

Potrivit cotidianului Sankei Shimbun, de pe navă au fost confiscate 1.400 de puşti şi pistoale, circa 30.000 de gloanţe, precum şi măşti de gaze.

Autorităţile americane cred că nava intenţiona să descarce armamentul în Turcia, de unde urma să fie transportat, pe cale rutieră, până în Siria.

Autoritățile turcești l-au arestat şi verificat pe căpitan, după ce acesta a recunoscut că nava sa a plecat din Coreea de Nord cu detinația Siria pentru a transporta arme.

Regimul de la Phenian ar putea fi supus unor sancţiuni suplimentare din partea ONU din cauza acestei expediţii care ar încălca rezoluţiile Naţiunilor Unite ce îi interzic să exporte arme.

Phenianul şi Damascul întreţin de mai mulţi ani o relaţie militară care s-a menţinut în timpul conflictului în desfăşurare din Siria.

Coreea de Nord ar fi ajutat de asemenea Siria să construiască o centrală nucleară, distrusă de un bombardament israelian în 2007.

Casa Albă şi Departamentul de Stat american au anunţat luni că, în opinia lor, utilizarea de arme chimice în Siria a fost stabilită, dar că există încă o uşoară îndoială în legătură cu proveninenţa lor, în contextul în care regimul de la Damasc şi rebelii s-au acuzat reciproc că le-au folosit.

C.I.