Moringa Oleifera, sau Copacul lui Dumnezeu, sau Arborele vieții, a fost plantată cu succes și în țara noastră, în Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură de la Buzău.
Planta, folosită ca aliment de locuitorii din zonele înalte ale Himalayei, foarte bogată în aminoacizi, poate înlocui aproape orice din alimentație. Moringa este cultivată suprafete mari in India, Thailanda, Filipine, Taiwan, America Centrala, Caraibe, Africa sau Hawaii.
Specialiștii spun că de la Moringa se folosește totul – frunzele, păstăile, fructele, semnițele, dar și rădăcina.
Frunzele de moringa pot fi preparate în tigaie, cu ulei de măsline și puțin usturoi, iar gustul este apropial de cel al spanacului. Florile se mănâncă crude și au un gust asemănător cu cel al ciupercilor. Rădăcinile sunt pisate sub formă de praf, folosit ca și condiment, sau pentru prepararea ceaiului, iar semințele strivite pot purifica apele murdare.
Planta conține de 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele, de 4 ori mai mult calciu decât laptele și tot de 4 oriu mai multă vitamina A decât morcovii. De asemenea, este mai bogată în continutul de potasiu decât bananele, conține mai mult fier decât spanacul și vitamina E decât migdalele.
Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău au reușit să aducă planta și în țara noastră. Ei spun că ea poate fi cultivată aici ca planta anuală de câmp, sau plantă perenă în spații protejate.
S. Marinescu