Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, în unanimitate, cu 248 de voturi ”pentru”, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni.
Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credințe, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator, potrivit Agerpres.
Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect, care are impact direct pentru peste 50.000 de clienți bancari.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, pe articole, raportul suplimentar la proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni, prin care a fost eliminat plafonul de 250.000 de franci elvețieni. Proiectul va merge la promulgare la Președinție, cel mai devreme urmând a intra în vigoare în ianuarie 2017.
Ce trebuie să știe debitorii în franci elvețieni:
- Legea prevede exclusiv conversia soldului împrumuturilor în franci elvețieni, la cursul BNR de la data semnării contractelor de credit. Cele mai multe astfel de contracte au fost făcute în perioada 2006-2008, când cursul franc/leu era de 1,9-2,1, față de 4 lei/franc în prezent.
- Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate între părți, astfel încât acestea să nu fie mai împovărătoare pentru debitori, potrivit unui amendament introdus în procedura de reexaminare din Comisiile de raport. Anterior, costurile creditului rămâneau cele aferente împrumuturilor în franci elvețieni, care, istoric, au avut dobânzi mai mici decât cele în lei.
- Din proiect a fost exclusă și referirea la plafonul de 250.000 de franci elvețieni, după ce anterior fusese eliminată în plen condiția ca gradul de îndatorare al debitorului să depășească pragul de 50% din venitul net al debitorului.
- A fost introdus și un amendament care permite băncilor care au făcut conversii să revină la contractele inițiale în franci elvețieni, pentru a face o nouă conversie în condițiile prezentei legi.
- De conversie vor beneficia atât cei cu credite imobiliare/ipotecare, cât și cei cu credite de consum cu ipotecă. Numărul acestora este de circa 51.000 de oameni, potrivit BNR.
- Pe calea instanței, vor putea cere conversia la un curs mult mai avantajos decât cel din prezent și persoanele fizice executate silit deja de către creditori.
- Băncile și instituțiile financiare nebancare sunt obligate să emită acte adiționale și noi scadențare în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, sub amenințarea sancțiunii cu amenzi și măsuri complementare din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
- Proiectul va ajunge la președintele Klaus Iohannis, care are dreptul să ceară un control al Curții Constituționale înainte de promulgare sau îl poate trimite la reexaminare. Totodată, și Guvernul și Avocatul Poporului au dreptul să sesizeze CCR înainte de promulgarea legii. Legea intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, astfel că cel mai devreme credite în franci elvețieni ar putea fi convertite la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie din 2017.
T.S.