-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:29
No menu items!

Controversă: Organizația Mondială a Sănătății susține infectarea voluntară cu SARS-CoV-2

spot_img

Studiile controversate în care voluntarii sunt infectați în mod intenționat cu Covid-19 ar putea accelera dezvoltarea vaccinului, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care a lansat noi orientări cu privire la modul în care abordarea ar putea fi justificată etic, în ciuda pericolelor potențiale pentru participanți, scrie The Guardian, în ediția de vineri. Ideea dezvoltării unui vaccin prin infectarea deliberată a voluntarilor are adepți și în Congresul american.

Așa-numitele „încercări provocatoare” reprezintă o abordare principală în dezvoltarea vaccinului și au fost utilizate în malarie, tifoid și gripă, dar există tratamente disponibile pentru aceste boli dacă un voluntar devine grav bolnav. Pentru Covid-19, nu a fost stabilită o doză sigură de virus și nu există tratamente cu siguranță dacă lucrurile nu merg bine.

Oamenii de știință sunt totuși de acord că astfel de studii ar trebui luate în considerare, iar OMS este cel mai recent organism care indică sprijin condiționat pentru idee.

„Există un consens între toți cei care s-au gândit la acest lucru serios”, a spus prof. Nir Eyal, directorul Centrului pentru Bioetică la nivel de populație din SUA.

Posibilitatea de a infecta indivizi sănătoși cu un agent patogen potențial mortal poate suna contraintuitiv, dar, după Eyal, riscul de deces din Covid-19 pentru cineva din 20 de ani este în jur de unul din 3.000 – similar cu riscul pentru donarea de rinichi viu. În acest caz, beneficiile potențiale s-ar extinde nu la o singură persoană, ci la mii sau milioane care ar putea fi protejate de un vaccin.

„După ce te gândești, este surprinzător de ușor de aprobat, față de transformarea voluntarilor în lucrători medicali cu normă parțială și alte practici pe care le-am acceptat deja”, a spus el.