Contribuția la asigurările sociale de sănătate, aferentă veniturilor din chirii, se va plăti trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25, inclusiv, a ultimei luni din fiecare trimestru. ANAF a elaborat, în acest sens, formularul “Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor”.
”În decizia de impunere prin care se stabilesc plăţile anticipate, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole şi a celor care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuinţe proprietate personală, în scop turistic, se evidenţiază lunar, iar plata acestei contribuţii se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru”, se arată într-un comunicat al ANAF.
Potrivit Fiscului, având în vedere introducerea plafonului maxim pentru stabilirea bazei de calcul în cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor – respectiv maximum 5 salarii salarii medii brute – stabilirea CASS se face pentru toate contractele încheiate de contribuabili.
”În consecinţă, este necesar ca stabilirea CASS să se facă printr-un formular distinct, care va fi utilizat pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia persoanelor fizice care au realizat venituri din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, care califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente, sau a celor care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuinţe proprietate personală, în scop turistic”, precizează ANAF.
Cei care încasează venituri din chirii va trebui să plătească, începând din acest an, o cotă de 5,5% reprezentând contribuțiile de sănătate, iar asta înseamnă o sumă maximă de 611 lei pe lună, având în vedere că, pentru acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea asigurărilor sociale de stat este de 2.223 de lei.
Noile modificări ale Codului Fiscal au fost aprobate de către Guvern în 20 septembrie 2013 și au fost convenite cu finanțatorii externi, FMI și Comisia Europeană. Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, declara în luna septembrie a anului trecut că sunt peste 404.000 de contracte de chirie declarate la fisc, iar acest impozit pe chirii, care nu poate depăși 600 de lei pe lună, are scopul de a arăta intenția de finanțare suplimentară a sectorului de sănătate.
Măsura a fost contestată de oamenii de afaceri, potrivit cărora introducerea impozitului pe veniturile din chirii este echivalentă cu o mărire artificială și netransparentă a cotei unice. Mai mult, cea mai mare parte a celor care obțin venituri din chirii plătesc deja o contribuție la sănătate, în timp ce câteva milioane de persoane neocupate din România nu achită niciun fel de contribuție.
Cosmina Croitoru