4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:53
No menu items!

Contractul EADS. Cine sunt „băieții deștepți” care au securizat frontierele României

spot_img

După două NUP-uri date la DNA, un al treilea procuror anticorupţie are acum în lucru un caz care ar putea arăta legăturile dintre campaniile electorale şi mega-contractele pe care statul român le încheie periodic

EADS_sediu

Mărturiile angajaţilor Fujitsu Technology Sistems (FTS) România, corespondenţa eletronică şi rulajele conturilor arată că cea mai mare parte a sumelor plătite de statul român prin contractul de securizare a frontierelor naţionale s-a scurs către subcontractori recomandaţi de Ministerul de Interne şi conducerea FTS. Procurorii anticorupţie români au extins cercetările într-un dosar privind vânzarea câtorva sute de mii de licenţe Microsoft, prin Fujitsu Sistems Technology, către Guvernul României, după ce procurorii austrieci au aflat la cine au ajuns în realitate banii plătiţi de statul român pentru informatizare.

Sursa Zilei a intrat în posesia unui document oficial al anchetei derulate de procurorii austreci, document care arată că uriaşul scandal al contractului EADS este departe de a se fi încheiat. După două NUP-uri date unor dosare „periferice” contractului pentru securizarea frontierelor, un al treilea procuror anticorupţie are acum în lucru un caz care ar putea arăta ce legături există între campaniile electorale şi mega-contractele pe care statul român le încheie periodic.

Procurorii austrieci au trimis deja în instanţă un dosar care conţine informaţii inclusiv despre recomandările făcute de oficiali ai Ministerului român de Interne cu privire la firmele locale care urmau să subcontracteze servicii în proiectul de securizare a frontierelor României. Informaţiile au fost recuperate de Procuratura din Viena din serverele companiei Fujitsu, într-un dosar în care fosta conducere a companiei este acuzată de delapidare. Principalul acuzat este Viktor Malinowski, fost director regional pentru Europa de Sud-Est al Fujitsu-Siemens Computers, şi semnatarul unor contracte de peste 100 de milioane de euro cu statul român.

Bani scurși în conturi din Elveția și în offshore-uri

Conform documentelor de anchetă, cea mai mare lovitură dată bugetului României s-a încheiat în august 2013, când Guvernul a plătit o ultimă tranşă dintr-un contract pentru informatizare, contract adiţionat inclusiv în timpul ultimei guvernări Boc. Este vorba despre aproape 25 de milioane de euro care au fost plătite unei firme administrate de Claudiu Florică, cel care conducea Fujitsu Technology Sistems (FTS) România în 2003, atunci când compania a devenit partenerul statului român în cursa informatizării.

Sub conducerea lui Claudiu Florică, Fujitsu Technology Sistems a încheiat în 2004 cu Guvernul României un contract de „închiriere” a produselor Microsoft. Contractul a fost adiţionat periodic (3.11.2004, 20.06.2008, 1.10.2008, 25.10.2008) cu sume cuprinse între 19 şi 25 de milioane de euro, însă ancheta din Austria dovedeşte că cea mai mare parte din bani a ajuns la mai multe firme subcontractoare, unele româneşti, altele, offshore-uri şi conturi în Elveţia.

Sub conducerea lui Claudiu Florică, Fujitsu Technology Sistems a încheiat (în 2005) cu EADS un contract de consultanţă pe 4 milioane de euro (fără TVA), cu un an înainte ca aceasta să câştige contractul pentru securizarea frontierelor României. Practic, Florică este cel care a câştigat în contul EADS contractul cu statul Român pentru „livrarea unui sistem de securitate a graniţelor”. Contractul cadru a fost semnat abia la sfârşitul lui 2006 şi făcea referire la modul de abordare a informaţiilor clasificate, controlul serviciilor şi informaţiilor secrete, precum şi un „Security Appendix” în care erau trecute informaţiile secrete clasificate.

Cascada de subcontractări nu se opreşte aici, pentru că nici FTS nu a ajuns singur în ecuaţia cu EADS, consultantul plătind la rându-i „consultanţă” către două off-shore-uri (Profinet şi Gessa Advisory Services BV) încă din 1.07.2004. Ambele subcontracte arată că firmele „livrează informaţiile privind desfăşurarea proiectului, procedura şi cerinţele viitorilor clienţi”. Plăţile au fost făcute atât în avans (înainte ca FTS să semneze cu EADS, iar EADS să semneze cu Guvernul român), cât şi în 2008. Pentru „servicile” sale Profinet a încasat o primă tranşă de 20 de milioane de euro în primele şapte zile de la semnarea contractului, pe când Gessa primea 7% din valoarea serviciilor.

După un audit intern făcut la sfârşitul lui 2010, noua conducere a FTS a identificat cel puţin 12 milioane de euro ca venituri din servicile prestate către EADS în cadrul Contractului pentru Securizarea Frontierei României, dar şi că Profinet şi Gessa făceau plăţi şi ele altor subcontractori din acelaşi Proiect.

Documentele legate de contractul cu EADS, clasificate

Tot FTS a sesizat şi Parchetul din Viena cu privire la faptul că „plăţile făcute către subcontractori nu au la bază servicii prestate”. Unul dintre beneficiari a fost Smart Control SRL (2,56 milioane euro), altul CG&GC Intelligent Technology (1,75 milioane euro), care în 2006 se angaja să presteze „reparaţii şi mentenanţă”. Un e-mail al directorului Malinowski trimis în septembrie 2006 arăta că „CG&GC deţine relaţii foarte strânse cu Ministerul Internelor şi din acest motiv este propus pentru actualul proiect”. Mailul provine chiar din perioada în care fostul ministru Vasile Blaga anunţa victorioasa renegociere a contractului cu EADS.

CG&GC, o companie cu sediul în Mehedinţi, a intrat în insolvenţă la cererea Asseco See SRL, aceeaşi care a achizionat şi Net Consulting (controlată de Dragoş Stan, şi el actor al proiectului pentru Securizarea Frontierelor din 2004). Tot Asseco este beneficiara unei sume de aproape 700.000 de euro pentru facturarea unor licenţe Microsoft în cadrul aceluiaşi Proiect.

Midocar Consulting a primit 6.000 de euro în Proiectul de Securizarea  Frontierelor, într-unul dintre birourile sale funcţionând pentru prima dată EADS România, cu un singur angajat – directorul Cătălin Cedric Ghicea. Documentele de anchetă subliniază şi o situaţie hilară în care Ghicea corespondează cu FTS de pe mailul Midocar.

Niciunul dintre ministerele implicate în aceste contracte nu a vrut să divulge detaliile legate de subcontractori, în condiţiile în care documentele înţelegerii sunt în continuare clasificate. Sursa Zilei a încercat să afle printr-un demers jurnalistic deschis cine au fost în realitate „constructorii” securităţii frontierelor României şi pentru câţi bani.

Mihaela Chiper