2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:18
No menu items!

Contractul de rentă viageră îl aduce pe Mircea Sandu în fața procurorilor DNA. DOCUMENT

spot_img

Plângerea penală împotriva fostului președinte al FRF a fost depusă, săptămâna trecută, la DNA, de actualul șef al Federației, Răzvan Burleanu

Sandu-Burleanu

Președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a înregistrat săptămâna trecută la Direcția Națională Anticorupție (DNA) o plângere penală împotriva fostului conducător al Federației Mircea Sandu, pentru modul în care acesta din urmă a încheiat cu FRF contractul de rentă viageră, în calitate de președinte de onoare al instituției.

Prin plângerea depusă, Burleanu le mai cere procurorilor să facă cercetări și față de orice altă persoană care a creat prejudicii FRF în „afacerea” renta viageră a lui Mircea Sandu.

Plângerea împotriva lui Sandu a fost făcută pentru acuzații de înșelăciune, abuz în serviciu și conflict de interese. Toate aceste acuzații vizează modul în care, în martie anul acesta, Mircea Sandu și apropiații săi au gestionat procedura acordării titlului de președinte de onoare chiar lui  Sandu.

Competența DNA a fost atrasă prin faptul că valoarea contractului încheiat de Mircea Sandu cu FRF este de minimum 1, 5 milioane de euro.

Burleanu Sandu DNA_SZ

După cum Sursa Zilei a dezvăluit într-un material anterior, condamnarea la închisoare a lui Gică Popescu i-a forțat pe Sandu și ai săi grăbească demersurile pentru acordarea titlului de președinte de onoare, fapt ce a dus la apariția, în documentele oficiale, a unor chestiuni cel puțin dubioase.

Spre exemplu, prin Hotărârea din 5 martie  – care a primit dată certă în aceeași zi între orele 8.30 și 10.00  – printre alte chestiuni, în baza propunerii Departamentului juridic al FRF, aprobă tipul și clauzele contractului care va fi încheiat între Mircea Sandu și  FRF. Ori, documentele deținute de Sursa Zilei arată că avizul Departamentului juridic semnat de juristul „de casă” al lui Mircea Sandu, Adrian Stîngaciu, este datat tot 5 martie. Asta înseamnă că Stîngaciu, fie s-a trezit cu noaptea în cap ca să studieze documentele, fie „a semnat ca primaru‘”.

Unde apare conflictul de interese

Astfel, contractul de rentă viageră a fost aprobat înainte de 5 martie, iar notarul Remus Zamfirescu l-a autentificat pe 5 martie, dată la care Mircea Sandu era încă președintele FRF. Mandatul lui Răzvan Burleanu a intrat în vigoare pe 6 martie. De altfel, chiar Sandu a înregistrat la FRF, pe 6 martie, o demisie a sa din funcțiile deținute. Rezultă că actul care îi conferă beneficii extrem de mari lui Sandu a fost ticluit chiar în timpul mandatului lui Sandu.

Fosta conducere a Federației a încercat să mascheze acest conflict de interese interpunându-l în ecuație pe președintele LPF, Gino Iorgulescu, vicepreședinte al FRF, în baza unei mandatări a acestuia, dată de Comitetul Executiv al FRF.

Avocații lui Răzvan Burleanu au descoperit însă că mandatul dat de Comitetul Executiv lui Gino Iorgulescu pentru a încheia contractul de rentă viageră cu Mircea Sandu este ilegal, întrucât, potrivit Statutului FRF, doar președintele poate delega atribuțiile de reprezentare a FRF.

Cristi Ciupercă