-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:27
No menu items!

Contracte de milioane de euro pentru deszăpezire pe autostrăzi inexistente

spot_img

Deszapezire

Chiar dacă pe mai multe drumuri naționale s-a circulat, încă de la începutul lunii octombrie, în condiții de iarnă, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a scos la licitație lucrări de deszăpezire pentru autostrăzi nefinalizate. Astfel, CNADNR are contracte de deszăpezire doar pentru șoselele de pe raza a șase secții de drumuri naționale din cele 44 existente.

CNADNR a publicat anunțurile de licitație pentru lucrările de deszăpezire – din perioada 2013-2015  – a drumurilor naționale de pe raza Direcțiilor Regionale de Drumuri și Poduri Constanța și Iași și de pe porțiunea de autostradă Dumbrava-Pecica a Coridorului IV Paneuropean.

Spre exemplu, pentru deszăpezirea pe tronsonul de autostradă Dumbrava-Pecica, CNADNR a alocat 27 milioane de lei (adică, peste 6,1 milioane de euro). În mod normal, suma ar fi trebuit alocată pentru deszăpezirea a 112 kilometri de autostradă. În prezent însă, conform datelor CNADNR, s-au construit doar aproximativ 68 de kilometri (puțin mai mult de jumătate) din autostrada Dumbrava-Pecica. Lucrările pentru tronsonul Pecica-Arad, în lungime de aproximativ 17 kilometri, au fost abandonate ca urmare a falimentului contractorului, firma Alpine. Mai mult, pentru lotul 2 al autostrăzii Timișoara-Lugoj nici măcar nu este finalizată licitația de proiectare și construcție a celor 26 de kilometri de carosabil.

Mai mult, CNADNR a alocat 62,4 milioane de lei și pentru întreținerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor naționale și a autostrăzilor de pe raza județelor  Constanța, Brăila și Tulcea. „Nici măcar nu există sare sau nisip, iar utilajele de deszăpezire lipsesc cu desăvârșire. Conform normativului privind prevenirea și combaterea  înzăpezirii drumurilor publice, utilajele și echipamentele specifice  pentru deszăpezirea drumurilor se vor prezenta în unitățile operative de acțiune gradual, în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice, până la 20 octombrie pentru zonele climaterice reci și până la 1 noiembrie pentru celelalte zone climaterice. Cel puțin 35% din cantitățile de material antiderapant trebuie să existe în depozite până la data de 1 noiembrie. La jumătatea acestei luni ar fi trebuit să existe deja contracte de întreținere curentă pe timp de iarnă”, au precizat pentru Sursa Zilei oficiali ai Ministerului Transporturilor.

Cât privește deszăperirea drumurilor naționale de pe raza județelelor Bacău, Galați și Vrancea, CNADNR a lansat licitații pentru adjudecarea unor contracte în valoare totală de aproximativ 37 milioane de lei.

Alexandru Maghiar